25.04.1917.

Ella Fitzgerald – kraljica jazza

Ella Fitzgerald, poznata kao ‘prva dama pjesme‘, ‘kraljica jazza’ i ‘Lady Ella’, bila je najpopularnija američka jazz pjevačica. Tijekom svoje karijere osvojila je 13 Grammyja, postavši ujedno 1958. prva Afroamerikanka kojoj je ta nagrada pripala, a prodala je preko 40 milijuna albuma.

Rođena je 1917. godine u Newport Newsu, savezne američke države Virginije, a nedugo nakon rođenja s majkom seli u njujorški Yonkers. Kako majka kao radnica u praonici rublja, a niti njezin dečko zaposlen kao fizički radnik nisu puno zarađivali, nakon rođena sestre i Ella je morala pridonijeti obiteljskom budžetu radeći kao kurirka za lokalne kladioničare, skupljajući oklade i donoseći novac.

Nakon smrti majke 1932. godine seli kod tete, no istovremeno počinje izostajati s nastave, pa neko vrijeme provodi i u popravnom domu, da bi već 1934. počela živjeti sama na ulici.

Maštala je da postane plesačica zbog čega se prijavila na amatersko natjecanje u Harlemskom Apollo kazalištu te odnijela pobjedu. Oduševila je publiku pjevajući pjesme Judy i The object of my attention od Hoagy Carmichaela. Nešto kasnije upoznaje bubnjara i frontmena Chick Webba i pridružuje se njegovom bendu kao pjevačica. Svoju prvu pjesmu s Webbom, Love and kisses, snimila je  1935. godine, a 1938. godine izdaje koautorski hit A-Tisket, A-Tasket koji postaje prvi na glazbenim top ljestvicama. Osim suradnje s Webbom, nastupala je i snimala pjesme s orkestrom Bennyja Goodmana.

Nakon Webbove smrti 1939. godine Fitzgerald postaje liderica benda koji se otada zove Ella Fitzgerald and Her Famous Orchestra.

Njezina karijera je krenula uzlaznom putanjom 1946. godine kada je počela raditi s Normanom Granzom, budućim osnivačem Verve Recordsa. Granz je bio poznat po svojim stavovima o građanskim pravima i odbijao je prihvatiti bilo kakvu vrstu diskriminacije u hotelima, klubovima i restoranima čak i kada su putovali po samom jugu Amerike. Osim Granza, Fitzgerald je pronašla saveznicu i prijateljicu u Marilyn Monroe koja je zahtijevala da Fitzgerald nastupa u popularnom klubu Macambo, koji ju nije htio anagažirati zbog boje kože. Fitzgerald je izjavila da nakon toga više nikad nije morala nastupati po malim ‘underground’ jazz klubovima.

Zbog svojih nenadmašnih vokalnih sposobnosti tijekom 1950-ih i 1960-ih ostvaruje značajan kritički i komercijalni uspjeh, te zarađuje titulu ‘prve dame pjesme’, a postala je poznata i zbog svoje tehnike imitiranja glazbenih instrumenata te nastupa u komediji westernu Ride ‘Em Cowboy s Bud Abbotom i Lou Costellom.

Godine 1958. osvaja dva Grammyja te ulazi u povijesti kao prva Afroamerikanka koja je osvojila tu nagradu za najbolju solo jazz izvedbu i za najbolji ženski vokal. Ostvarila je zapažene suradnje s Louisom Armstrongom i Count Basiejem te više puta nastupala s Frank Sinatrom.

Malo je poznato da je Fitzgerald bila strastvena borkinja za prava djece i da je redovito odvajala dio svojih prihoda za humanitarne organizacije koje su pomagale siromašnoj i neprivilegiranoj djeci. 1993. godine osnovala je i humanitarnu organizaciju ‘Ella Fitzgerald‘ koja pomaže djeci u rizičnim životnim uvjetima.

Zadnju glazbenu snimku snimila je 1989., a posljednji javni nastup održala 1991. godine u New Yorku, koncertnoj dvorani Carnegie Hall. Preminula je 1996. godine u svojoj kući na Beverly Hillsu.

Za života snimila je preko 200 albuma i 2000 pjesama, a sveukupna prodaja njezinih albuma premašuje 40 milijuna. Na devedesetu godišnjicu rođenja Američki poštanska služba odala joj je počast izdavši poštansku marku sa njezinom likom. Iste godine izdan je počasni album pod nazivom We All Love Ella: Celebratingthe First Lady of Song na kojem su brojni umjetnici i umjetnice poput Queen Latife, Gladys Knight i Etta James izvele neke od njezinih najpopularnijih pjesama. Teško je ne zavoljeti jazz uz Ellu Fitzgerald pa vam za kraj preporučam da poslušate njezine najpoznatije hitove i same/i se uvjerite u osebujnost njezina glasa i značaja.


Povezano