Objavljeno

Podnesena kaznena prijava protiv U ime obitelji i Željke Markić

Foto: Marko Lukunić / PIXSELL

Zbog sumnje da je počinjeno kazneno djelo subvencijske prijevare iz članka 258. stavka 1. Kaznenog zakona u slučaju dodjele trogodišnje institucionalne potpore udruzi “U ime obitelji”, DORH-u je 19. 1. 2018. poslana Kaznena prijava protiv udruge “U ime obitelji” i njezine čelnice Željke Markić.

Naime, udruga “U ime obitelji” dobila je trogodišnju institucionalnu potporu u iznosu od 139.280,00 kuna godišnje od Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, a među propisanim uvjetima za prijavu na natječaj navodi se uvjet: “protiv osobe ovlaštene za zastupanje udruge ne vodi se kazneni postupak (dokaz se dostavlja prije potpisivanja ugovora)”.

Prisjetimo se, 16. siječnja 2018. godine pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu, donesena je nepravomoćna presuda protiv Željke Markić, koja je oglašena krivom radi počinjenja kaznenog djela na štetu ugleda privatne tužiteljice Mime Simić.

“Nesporno je, stoga, da se protiv Željke Markić vodio kazneni postupak, a nevođenje kaznenog postupka protiv osobe ovlaštene za zastupanje udruge bio je uvjet za ostvarivanje sredstava,” stoji u priopćenju koje potpisuju Kristijan Grđan, Zvonimir Dobrović i Mladen Majetić.

Budući da je “U ime obitelji” očigledno dobila podršku od strane Zaklade, postoji osnovana sumnja da u svojoj prijavi nisu dostavili informaciju o vođenju kaznenog postupka protiv Željke Markić, ovlaštene za zastupanje udruge, i time izvršili prijevaru.

“Kao što je svim organizacijama civilnog društva poznato, Zaklada ima visoke kriterije za određivanje prihvatljivosti udruga kojima odobrava potpore, a ovaj je uvjet jedan od onih koji su vrijednosno utkani u rad Zaklade. Ne samo to, tolerancija i uvažavanje raznolikosti također su temeljne vrijednosti Zaklade, koje su teško povrijeđene davanjem sredstava organizaciji civilnog društva koja se bori protiv tih vrijednosti, pogotovo u okolnostima kada postoji sumnja da je u cijelom postupku zatajeno neko kazneno djelo. Postupak koji se vodio protiv Željke Markić, a i nedavna prvostupanjska presuda na osnovu tog postupka u suprotnosti su s tim vrijednostima te smatramo da zbog navedenih okolnosti udruga “U ime obitelji” ne može biti korisnik sredstava Nacionalne Zaklade za razvoj civilnog društva. Očekujemo da će nadležno državno odvjetništvo obaviti sve potrebne istražne radnje da bi se utvrdila ili otklonila odgovornost za kazneno djelo subvencijske prijevare,” navode Grđan, Dobrović i Majetić.

U međuvremenu, u Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva kažu da su od Općinskog kaznenog suda dobili uvjerenje da se protiv Željke Markić ne vodi kazneni postupak za kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti, prenosi CroL.


Povezano