Objavljeno

Obiteljaši, životari i homofobi sastaju se za vikend u Veroni

Neki od izlagača na konferenciji

Svjetski kongres obitelji (WCF) i Međunarodna organizacija za obitelj (IOF) ovog vikenda u Veroni organiziraju okupljanje svojih članova, pristalica i zagovornika “prirodne obitelji”, koje se održava pod pokroviteljstvom gradonačelnika Federica Sboarine. Prošlo okupljanje održano je prije 6 mjeseci u Moldaviji, a prije toga 2017. u Mađarskoj.

Prisjetimo se, krajem prošle godine gradsko vijeće Verone izglasalo je prijedlog da ovaj grad službeno postane “pro-life” gradom, čime je, između ostalog, osigurano financiranje inicijativa i organizacija protiv pobačaja.

WCF-ova konferencija je događanje na kojem se razmjenjuju primjeri uspješno provedenih izmjena kampanja, zakona i referenduma koji ograničavaju prava LGBTQ osoba i reproduktivnih prava žena. Tu se susreću političari/e, aktivisti/kinje, predstavnici/e udruga kao što je U ime obitelji i, naravno, crkvenjaci.

Southern Poverty Law Center uvrstio je WCF na svoj popis organizacija koje šire mržnju, a navode i da je WCF u proteklih nekoliko godina ojačao svoj utjecaj na zakonodavce, kao i veze s radikalno desnim, populističkim i autoritarnim vođama u Europi i šire.

Konferenciju u Veroni podržao je i Matteo Salvini, talijanski ministar unutarnjih poslova i čelnik desničarske Lige (zanimljivo je spomenuti i da je Salvini, veliki pobornik braka i obitelji, razveden), a podržavaju je i Generazione Famiglia (talijanska inačica pokreta La Manif Pour Tous protiv bračne jednakosti), ProVita (bore se protiv reproduktivnih prava) i međunarodna platforma CitizenGo.

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani (domaćoj publici poznat po izjavi “Živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija!”) također je trebao gostovati na konferenciji, no nakon burne reakcije dijela zastupnika/ca u Parlamentu, njegovo ime uklonjeno je s popisa govornika. No, na popisu su i dalje Lorenzo Fontana, ministar obitelji i osoba s invaliditetom, te Marco Bussetti, ministar obrazovanja.

Talijanski premijer Giuseppe Conte se pak javno ogradio od konferencije nakon što su organizatori sugerirali da imaju podršku njegovog ureda, zatraživši da s web stranice uklone logo ureda premijera (koji im je navodno dao Lorenzo Fontana).

Aktivisti i aktivistkinje pokrenuli su kampanju kojom traže od vlade da povuče svoju podršku WCF-u. SPLC/The Guardian

Za one koji žele znati više:


Povezano