Objavljeno

Podignute optužnice protiv odgovornih za urušavanje tvornice Rana Plaza

Bangladeška je policija podignula optužnice protiv 41 osobe odgovorne za urušavanje tvornice Rana Plaza, prenosi Jezebel. Tvorica se urušila 2013. godine, a stradalo je više od 1100 radnika/ca, te ozlijeđeno više od 2500 ljudi.

Optužen je i sam vlasnik zgrade Sohel Rana kao i nekoliko drugih vlasnika tvornice i vladinih službenika.

Gornji dijelovi tvornice izgrađeni su ilegalno, a radnici/e su, zbog straha od gubitka posla, pristali na rad u nemogućim uvjetima. Naime, u izvješću objavljenom 2013. godine, navodi se da su vlasnici tvornice prisiljavali radnike/ce da se vrate na posao čak i sam dan prije rušenja kada je inspekcija tvornicu proglasila nesigurnom.

Kako u Bangladešu postoji smrtna kazna, pretpostavlja se kako će optuženi, ukoliko budu proglašeni krivima, dobiti smrtnu kaznu za jednu od najvećih industrijskih nesreća u svjetskoj povijesti, piše The New York Times.

Mnogi radnici/e i obitelji poginulih nisu zadovoljni/e brzinom kojom se odvija proces podizanja optužnice i suđenja zbog ove nesreće (suđenje je zakazano za 28. lipnja tekuće godine), no ova je nesreća ipak pokrenula i neke druge provjere sigurnosti radnih mjesta u toj državi. [Z.B.]

Podsjetimo da je međunarodna organizacija World March of Women u Zagrebu 24. travnja održala akciju kojom je podsjetila upravo na tragediju koja je zadesila radnice tvornice Rana Plaza.

Povezano