Objavljeno

Po ženama nazvano samo jedan posto zagrebačkih ulica

U sklopu projekta Virtualni muzej Dotrščina pokrenuta je inicijativa da se zagrebačke ulice ponovno nazovu po antifašističkim heroinama Anki Butorac i Nadi Dimić, otkriva autor projekta Saša Šimpraga za Novosti.

“Činjenica da je svega jedan posto zagrebačkih ulica nazvano po ženama predstavlja diskriminaciju koju treba ispraviti. Stoga sam poduzeo korake koji su rezultirali time da sada imamo ulice Nade Klaić, Diane Budisavljević i Mije Slavenske. U pripremi su inicijative za ulice Dunje Rihtman Auguštin, Maje Bošković Stuli i druge”, kaže Šimpraga.

Kao ulice koje bi trebale ponijeti ime spomenutih antifašistkinja, predložene su nove i još neimenovane ulice u Novom Zagrebu, oko Avenije Većeslava Holjevca, odnosno u predjelu grada gdje su i ostale ulice u počast antifašistima, čime se nadograđuje i (novo)zagrebačka tradicija tematskih imenovanja ulica.

“Inicijativu podržavaju Centar za ženske studije i Mlade antifašistkinje Zagreba, a imenovanjem ulica u čast antifašističkih heroina koje su se borile i za socijalna, radnička i ljudska prava afirmiraju se i ustavne vrijednosti Hrvatske”, dodaje autor projekta. Ne bude li opstrukcije, imenovanje bi moglo uslijediti 2015. godine, u povodu 70. obljetnice pobjede nad fašizmom.

Virtualni muzej Dotrščina jedan je od najinovativnijih primjera razvoja kulture sjećanja u Hrvatskoj, a radi se o internetskoj stranici, ali i muzeju koji djeluje u stvarnom prostoru. Spomen-park Dotrščina najveći je zagrebački gradski park i mjesto najmasovnijeg zločina u povijesti grada, na kojem je za vrijeme Drugog svjetskog rata ubijeno tisuće ljudi, a sustavno uređenje započelo je šezdesetih godina.

Park se danas održava, zagovara se i obnova oštećenih spomenika, a s gradskim službama dogovoreno je postavljanje turističkih smjerokaza po gradu, velikih info-karti na ulazu u park, te crpki s pitkom vodom. [M.J.]


Povezano