Objavljeno

Po pilulu za dan poslije od sad bez ispunjavanja upitnika

Nakon što se nekoliko mjeseci raspravljalo o ovoj odluci, jučer je Ministarstvo zdravlja dopisom liberaliziralo prodaju lijekova Escapelle i ellaOne bez prethodnog ispunjavanja upitnika na koji se do sada žalio velik broj žena.

Riječ je o lijekovima koji nisu u kategoriji abortivnih sredstava jer ne mogu prekinuti trudnoću, već ih žene koriste u situacijama kada se boje da bi mogle zatrudnjeti, točnije, tri do pet dana nakon seksualnog odnosa od kojega bi moglo doći do začeća dijeteta.

Ministar zdravlja Darijo Nakić jučer je potpisao dopis u kojemu stoji kako žene prilikom kupovine ovih tableta više ne moraju ispunjavati upitnik koji je velik broj žena smatrao preintimnim, a koji su do sada bile obavezne ovjeriti svojim potpisom i matičnim brojem. Neka od pitanja u upitniku bila su ‘Jeste li imali nezaštićen spolni odnos unazad pet dana?’ i ‘Jeste li imali nezaštićen spolni odnos prije ove situacije?’, a posebno je bilo neugodno što su na ova pitanja žene vrlo često morale odgovarati pred ostalim pacijentima.

Ovom odlukom ministarstvo je omogućilo da tablete koje često nazivaju ‘pilulama za dan poslije’ osobe ne moraju nužno kupiti osobno, odnosno moguće ih je kupiti i za drugu osobu. Na ovaj način od sada i muškarci mogu preuzeti odgovornost te nakon spolnog odnosa u kojemu je moglo doći do začeća sami kupiti pilulu za dan poslije.

Da budemo sasvim sigurnie kako je to zaista slučaj, odlučila sam se uputiti u obližnju ljekarnu kako bih pokušala kupiti tablete. Na moje pitanje imaju li tablete Escapelle ljekarnik je ljubazno odgovorio da ih imaju i da ih od sada mogu kupiti bez ispunjavanja upitnika. Objasnio mi je da je riječ o piluli koja sprječava oslobađanje jajašca iz jajnika i oplodnju već oslobođenog jajašca, ali i sprječava da se već oplođena jajna stanica prihvati za sluznicu maternice. Ova se tableta uzima do 72 sata nakon spolnog odnosa, a što je ranije uzmem, to su veće šanse da ne dođe do trudnoće.

Cijena ove tablete je 163,70 kune, a ukoliko niste bili u mogućnosti kupiti ih unutar tri dana od spolnog odnosa, možete izdvojiti 196,20 kn za tabletu ellaOne, koja djeluje do pet dana nakon spolnog odnosa. [E.H.]


Povezano