Objavljeno

Platforma Za KRUH – kulturne radnice ustaju za nadnice

Prošle godine pokrenuta je inicijativa “Dosta je rezova!” koja je kao široka fronta kulturnih radnika i umjetnica istupila u obranu javno financirane kulture. Sada se, okupljeni u platformu Za KRUH, nastavljaju boriti za bolje radne i egzistencijalne uvjete svih u sektoru kulture.

Platformu čine kustoski kolektiv BLOK, Centar za dramsku umjetnost – CDU, koautorska inicijativa OOUR, Skribonauti i Atelijeri Žitnjak.

Izvanredno stanje koje ovih dana na poseban način pogađa kulturni sektor ogolilo je nesigurne i potplaćene uvjete u kojima se odvija rad kulturnih radnica i radnika, zbog čega se i Platforma pridružila zahtjevima koje su Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika, strukovne udruge i inicijative nezavisnih proizvođača uputile Ministarstvu kulture RH, piše Kulturpunkt.

Pored hitnih mjera pomoći samostalnim umjetnicima i svim prekarnim kulturnim proizvođačima, ova krizna situacija u apelu Platforme prepoznata je kao mogućnost “da iznova zamislimo, a zatim i zahtijevamo drugačiji svijet. Svijet u kojem umjetnost i kultura, baš kao i obrazovanje, zdravlje, krov nad glavom, održivi okoliš i zaštićena starost nisu prilika za profit već preduvjeti za život”.

Borba za bolje i sigurnije radne uvjete u kulturi nije izolirana, nego je dio šire borbe za socijalna prava svih, ističu iz platforme.

Apel u cijelosti pročitajte ovdje.


Povezano