Objavljeno

Dosta je rezova: Više od pola umjetnika i kulturnih radnica ne može živjeti od svoga rada

Foto: Točka Crvena.

Danas je u 15 sati na adresi Runjaninova 2, ispred Ministarstva kulture, održan prosvjed u organizaciji inicijative „Dosta je rezova“. Na prosvjedu se okupilo tristotinjak radnika u kulturi, umjetnica, predstavnika udruga i inicijativa te solidarnih građanki.

Prosvjednici su izrazili nezadovoljstvo zbog dugogodišnjih smanjivanja javnih sredstava za kulturu i netransparentnosti njihove dodjele te ukazali na to da će ovakva politika imati vrlo ozbiljne posljedice po razvoj umjetničke i kulturne produkcije u Hrvatskoj na svim razinama, institucionalnoj i izvaninstitucionalnoj.

Predstavnici i predstavnice inicijative su pred okupljenima održali govor, čije dijelove prenosimo. Kazali su tako da aktualna ministrica nema namjeru promijeniti smjer te istaknuli da su u 2019. godini ponovo osuđeni na rezove, što će rezultirati time da rade s još manjim iznosima u još gorim uvjetima.

Foto: Točka crvena

Naglasili su da su posljedice ove politike devastirajuće jednako za publiku, kao i za njih, proizvođače: pjesnikinje i  književnike, filmaše i likovnjake, plesačice i koreografkinje, kustose, nezavisne i one u institucijama. Okupljeni su tražili povećavanje budžeta na 3 posto uz napomenu vladi da uštedi na svom voznom parku i shoppingu aviona.

Nastavljajući dalje, rekli su kako žele razbiti predodžbu javnosti o kulturnom polju kao leglu ‘besposličara’ i ‘uhljeba’ te naveli kako istraživanja pokazuju da više od pola umjetnika i kulturnih radnica ne može živjeti od svoga rada. Velika većina radnika u kulturi nema stalno zaposlenje, prima autorske ugovore, nema socijalnu zaštitu, pravo na bolovanje, regulirano radno vrijeme i mogućnost sindikalnog udruživanja.

Upozoravajući na to da se kultura sve češće svodi samo na velike, brendirane nagrade i manifestacije zvučnog imena, zatražili su da ona bude dostupna svima, svugdje i uvijek. Zato je, navode govornici, ključno oživjeti mrežu malih, lokalnih i kvartovskih kulturnih centara. Mrežu koja postoji, ali je zapuštena i devastirana, a može biti način da se umjetnost približi svima.

Također su istaknuli kako im je dosta udaraca upućenih neprofitnim medijima, koji su se pokazali kao jedno od posljednjih utočišta odgovornog, kritičkog i istraživačkog novinarstva, koje nije direktno odgovorno ni novcima vlasnika medijskih kuća, ni aktualnoj političkoj garnituri, nego javnosti. Upozoravaju na to da je takvo novinarstvo osuđeno na najgore radne uvjete, nesigurnost, potplaćenost, ovisnost o malim ili nikakvim honorarima i ogromnu količinu neplaćenih sati.

Osim što su pokazali nezadovoljstvo stanjem u kulturi prosvjedom, inicijativa je također prikupila pozamašnu potporu i online, sakupivši preko 850 potpisa u online peticiji na platformi change.org.

Zaključno, inicijativa „Dosta je rezova“ je jasno naglasila da svoju borbu neće završiti s današnjim prosvjedom, već da nastavljaju dalje.


Povezano