Objavljeno

Petnaestogodišnjakinja postaje nova superjunakinja koja se krije iza odijela Iron Mana

U povijesti stripa često se znalo događati da kreatori svoje heroje zamijene novim likovima. Tako je Petera Parkera u ulozi Spider-Mana zamijenio Miles Morales, a u ovom će slučaju Tonyja Starka, poznatog superheroja koji se krije pod kacigom Iron Mana, zamijeniti petnaestogodišnja Riri Williams, prenosi Time Magazine.

Nakon događaja koji su nastupili u stripu ‘Civil War II‘, jedan od Marvelovih najpoznatijih likova, Tony Stark, napustit će svoje željezno odijelo, najavio je autor i pisac stripa Michael Brian Bendis. Svoje će mjesto ustupiti Riri Williams, znanstvena i mehanička genijalka koja je već s 15 godina upisala Institut tehnologije u Massachusettsu. Williams upadne u oko Starku nakon što ovaj otkrije da je sama izgradila svoju verziju Iron Man odijela u svojoj studentskoj sobi.

Bendis je u razgovoru za Time otkrio kako je na ideju za lik mlade Williams došao nakon što je nekoliko godina radio u Chicagu. Želio je stvoriti superheroja koji je bio suočen s uličnim nasiljem Vjetrovitog grada i koji će to iskustvo moći iskoristiti u svojoj želji da svijet učini boljim mjestom. Umjesto da je učini članicom odbora za građansku zaštitu, Bendis je odlučio iskoristiti njezin britak znanstveni um kao pomoć u zaštiti Amerikanaca i Amerikanki, dok istovremeno pronalazi inovativne načine da uz pomoć nove junakinje poboljša živote ljudi koji stanuju u opasnim područjima.

Jedan od najvećih problema s kojima se u reizdanju Iron Mana trebaju suočiti Bendis i njegov kreativni tim su reakcije obožavatelja/ica. Bendis je kazao kako je nažalost bio suočen s velikim brojem rasističkih komentara od strana obožavatelja/ica koji imaju problem s tim što će Iron Mana tumačiti djevojka druge boje kože. Istaknuo je kako mu je jako važno da bude u mogućnosti ispričati različite priče iz različitih perspektiva, a upravo zato stvaranje Williams kao lika smatra potpuno originalnim pristupom.

„Naš tim nikada nije imao sastanak na kojemu smo jasno zaključili kako trebamo kreirati ovaj lik.“ Rekao je Bendis. „Njezin je lik inspiriran šarolikim svijetom koji vidim oko sebe, a koji nije dovoljno zastupljen u popularnoj kulturi.“

Bendis se nada da će i ostali autori/ce i kreatori/ke stripova učiniti puno više po pitanju prikazivanja raznolikosti ne samo među svojim čitateljima/cama, već i čitavim svijetom u kojem žive. Kazao je kako si najviše zamjera što ovaj lik nije uveo od samog početka, ali kako se nada da će to nadoknaditi upravo uvođenjem likova poput Riri Williams i Miles Moralesa. Polygon


Povezano