Objavljeno

Otvorilie smo 9. Vox Feminae festival!

Nakon mjeseci pripreme, jučer smo u Kinu Europa otvorilie 9. izdanje Vox Feminae festivala.

Započelie smo s prvim u nizu razgovora u sklopu edukativnog programa naslovljenog “Žene s videokamerama”.

Nakon projekcije filmova “Još jednom” i “Lijepo mi je s tobom, znaš” , redateljice Ana Opalić i Eva Kraljević su publici otkrile zašto su se odlučile baš za ove teme i filmske forme, kako  su od uloge snimateljice/fotografkinje odlučile postati redateljice i protagonistice te vide li i misle li da je nužno odrediti svoje filmove kao “ženske”.

Budući se u oba filma radi o tzv. ispovjednim dokumentarcima koji tematiziraju privatan život svojih autorica, u procesu montaže bilo se iznimno teško ‘odvojiti’ od snimljenog materijala i objektivno odrediti što je bitno, a što ne, složile su se redateljice.

I jedan i drugi film nastali su prije svega iz intrinzičnih potreba autorica za razrješenjem konkretnih životnih situacija i odnosa. Uslučaju Eve Kraljević radi se o kompleksnom sestrinskom odnosu, dok je Ana Opalić odlučila kroz niz godina dokumentirati prijateljstvo jedne male zagrebačke queer zajednice.

Iako nisu zamišljeni kao politički, filmovi odašilju jasnu političku poruku, i to u vidu senzibilizacije publike o (su)životu s osobom s mentalnim poteškoćama u jednom, te životu LGBT osoba u drugom slučaju. U tom smislu, redateljice su istaknule kako im je bitno da filmove ne vidi isključivo publika filmskih festivala koja je prvenstveno zainteresirana za film kao umjetnički izričaj.

Prvi dan festivala zaklučilie smo performansom Nicole Hewitt koja je izvela sedmu epizodu svog epizodalnog video projekta “Ova žena se zove Jasna” naslovljenu “Sjene”.

U sedmoj epizodi protagonistkinja ove ‘skice za povijesni roman u filmskom obliku’ razmotrila je mogućnost kajanja kroz pjesništvo dok se gubila u prirodnom pejzažu, razmišljala o sjenama i šumovima te nalazila u digitalnom pejzažu.

Program danas nastavljamo danas u 15:30 h u Kinu Europa sa “Ženama s videokamerama”, kada ćemo gledati “Nije ti život pjesma Havaja” i “Goli”.

Nakon projekcija, razgovor s redateljicama Danom Budisavljević i Tihom K. Gudac moderirat će Jasna Žmak.

u 21h na istom vas mjestu očekuje projekcija kratkog dokumentarnog filma “Heroinat” koji komentira postavljanje problematičnog spomenika ženama koji je otkriven 12. lipnja 2015. u Prištini na Kosovu te “Bog ne radi nedjeljom“, intiman portret dviju aktivistkinja za ljudska prava iz Ruande.

Projekciji će se pridružiti redateljice Ana Čigon i Leona Goldstein.

Vidimo se!


Povezano