Objavljeno

Broj trudnica i rodilja koje su doživjele srčani udar u porastu

Foto: Ignacio Campo, Unsplash

Sve je više žena u opasnosti od srčanog udara tijekom trudnoće, za vrijeme trudova i nakon poroda, objavljeno je nedavno u istraživanju Klinike Mayo, neprofitnog medicinskog centra.

Analizirano je više od 55 milijuna poroda u SAD-u u razdoblju od 2002. do 2014. godine. Rezultati su pokazali kako je akutni infarkt miokarda ili srčani udar za vrijeme trudova i poroda imalo 1061 žena, za vrijeme trudnoće 922 žena, te u razdoblju nakon poroda njih 2390.

“Iako je pojava srčanog udara među mlađim ženama rijetkost, vrijeme tijekom i odmah nakon trudnoće posebno je osjetljivo vrijeme tijekom kojeg se mogu pojaviti srčane bolesti,” rekao je interventni kardiolog i jedan od autora studije, Nathaniel Smilowitz, za časopis TIME.

Rizik od pojave infarkta povećao se za 25 posto u razdoblju tijekom kojeg je istraživanje provedeno, što autori smatraju “zabrinjavajući porastom”. Među ženama koje su doživjele srčani udar za vrijeme ili neposredno nakon poroda, stopa smrtnosti u bolnici bila je 4,5 posto. S obzirom na to da žene mlađe dobi inače nisu u opasnosti od srčanih bolesti, ovi rezultati su iznenađujući.

Još uvijek nije jasno što je uzrok povećanja učestalosti srčanih udara kod trudnica, ali istraživači pretpostavljaju kako postoji više čimbenika.

“Žene bi trebale znati kardiovaskularne čimbenike rizika, poput visokog krvnog tlaka, dijabetesa i pretilosti te razgovarati sa svojim doktorima o tim faktorima prije i tijekom trudnoće. Ako trudnice ili rodilje osjete bol u prsima trebale bi prepoznati te znakove upozorenja i posjetiti liječnika,” kazao je Smilowitz.

Osim toga, sve se više žena odlučuje na trudnoću kasnije u životu, a žene starije životne dobi su izloženije riziku od infarkta. Trudnice u starosti od 35 do 39 godine imaju pet puta veće šanse da dožive infarkt, u usporedbi sa ženama u 20-im godinama, a rizik je još veći za žene starije od 40 godina. [I.B.]


Povezano