Objavljeno

I muškarcima otkucava biološki sat

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Maturitas, poodmakla dob muškaraca, odnosno oca negativno utječe na ishod trudnoće, baš kao i dob žena.

Odmakla dob oca (APA, advanced paternal age), iako nejasno definirana, načelno se odnosi na očeve starije od 35 pa sve do 45 godina. Premda je većina istraživanja o začeću usmjerena prema majkama, na Sveučilištu Rutgers sumirana su istraživanja koja su se u proteklih četrdeset godina doticala utjecaja muškarca na začeće, ishod trudnoće te zdravlje potomstva i partnera.

“Svi smo upoznati s time da dob majke iznad 35 godina utječe na trudnoću i njezin ishod, ali važno je naglasiti da i dob oca može imati sličan utjecaj,”, kaže Gloria Bachmann, ravnateljica Instituta za zdravlje žena, prenosi Daily Science.

Otprije poznatu indiferentnost muškaraca prema reproduktivnom zdravlju Cynthia Daniels nazvala je reproduktivnom muškosti (reproductive masculinity). Pojam je to kojim se opisuju karakteristike muškaraca prema kojima se oni osjećaju manje izloženima rizicima koji utječu na reprodukciju, neupitno virilnima i općenito manje zainteresiranima za zdravlje svoje djece.

Već samim pretraživanjem prekoncepcijskog rizika na internetu možemo svjedočiti velikoj nejednakosti. Naime, pretraživanjem termina “dob majke i trudnoća” nalazimo oko 65,2 milijuna rezultata, dok za pojam “dob oca i trudnoća” možemo naći samo 17,3 milijuna.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Rutgers je pokazalo kako se s dobi oca smanjuje plodnost, a povećava rizik komplikacija u trudnoći kao što su gestacijski dijabetes, intrauterino zaostajanje u rastu i porođaj prije termina. Dodatno, potomci APA očeva imaju veću učestalost kromosomskih aberacija.

Smatra se kako tijekom godina dolazi do mutacija u DNA spermija koje negativno utječu na razvoj ploda. Oštećenja sjemene tekućine doprinose uranjenom skraćivanju telomera i općenito kraćem vijeku spermija. Nađeno je kako je u takve djece češći razvoj genetskih abnormalnosti kao što su aneuploidije, X-vezani poremećaji i drugi.

Smanjena proizvodnja testosterona još je jedan mogući uzrok takvih promjena. Niže razine testosterona doprinose manjoj kvaliteti sjemene tekućine, ali i smanjenom libidu te potencijalnom razvoju erektilne disfunkcije, što značajno smanjuje plodnost muškaraca.

Promjene u mobilnosti i kvaliteti spermija do kojih dolazi kod muškaraca nakon otprilike 40. godine života umanjuju uspješnost postupaka medicinski pomognute oplodnje.

Dob oca utječe i na razvoj komplikacija u trudnoći, primjerice na veću učestalost abrupcije placente. Ugrožen je i ishod takvih trudnoća te su novorođenčad očeva starijih od 35 godina češće rođena niske porođajne težine, prije termina ili s nižom ocjenom na testu Apgar.

Autori/ce istraživanja naglašavaju da je potrebno osvijestiti muškarce na brigu o svom reproduktivnom zdravlju te savjetuju muškarcima starijim od 35 ili barem 45 godina života zamrzavanje spermija i obavezno savjetovanje s liječnikom. Science Daily… [V.M.]


Povezano