Objavljeno

Onečišćenje zraka jednako šteti trudnicama kao pušenje

Onečišćenje zraka povećava rizik od spontanog pobačaja u jednakoj mjeri kao pušenje, pokazala je nova studija objavljena u znanstvenom časopisu Fertility and Sterility. Studija je obuhvatila uzorak od 1300 žena koje su bile hospitalizirane zbog spontanog pobačaja u razdoblju između 2007. i 2015.

Već je poznato da onečišćenje zraka nepovoljno djeluje na fetuse jer povećava rizik od preuranjenog poroda i male porođajne težine, a istraživanja su pronašla i čestice prljavštine u posteljici. Dušikov dioksid nastaje sagorijevanjem goriva, osobito u dizel vozilima.

Nova studija prva je analizirala kratkoročni učinak izloženosti onečišćenom zraku, a otkriveno je da povećane razine zagađenja dušikovim dioksidom povećavaju rizik od gubitka trudnoće za čak 16 posto.

“Ako usporedite ovo povećanje rizika s drugim studijama utjecaja okoliša na fetus, vidjet ćete da je usporediv s utjecajem duhanskog dima na rizik od spontanog pobačaja u prvom tromjesečju,” kazao je Matthew Fuller, član istraživačkog tima sa Sveučilišta Utah.

Fullera je na istraživanje potaknula jedna privatna situacija, kada je članica njegove obitelji imala spontani pobačaj za vrijeme osobito velikog onečišćenja 2016. godine. “Tada sam počeo o tome razmišljati i primjećivati da imamo porast broja spontanih pobačaja za vrijeme i nakon porasta onečišćenja,” rekao je.

Još nije poznato na koji način onečišćenje oštećuje fetus, ali jedna od hipoteza je da zagađivači uzrokuju oksidativni stres i upalu.

Autori/ce studije poručili su da moramo hitno smanjiti onečišćenje kako bismo zaštitili zdravlje nadolazećih generacija. The Guardian


Povezano