Objavljeno

Kriza obrazovnog sustava u Pakistanu pogađa milijune djevojčica

Foto: Insiya Syed za Human Rights Watch

Školski sustav u Pakistanu nalazi se u krizi velikih razmjera. Trećina djevojčica ne pohađa osnovnu školu (za usporedbu, 21% dječaka nema pristup osnovnom obrazovanju), a do devetog razreda, samo 13% djevojčica se nastavlja školovati.

Ovi podaci su rezultat istraživanja nazvanog „Nahraniti ili obrazovati kćerku?“ koje je provela organizacija Human Rights Watch,

Istraživanje donosi zaključak kako je kronični nedostatak ulaganja u obrazovanje doveo do manjka javnih škola, a prepreke za obrazovanje su i visoke školarine, tjelesno kažnjavanje, slaba kvaliteta u školama u javnom i privatnom sektoru, manjak regulacije i korupcija u obrazovnom sustavu. Djevojčice se suočavaju s dodatnim poteškoćama s obzirom na to da nedostaje škola za djevojčice, a posebno pogađa i širi spektar društvenih problema poput rodne diskriminacije, dječjih brakova, seksualnog zlostavljanja i prisilnog dječjeg rada.

Liesl Gernholtz, izvršna direktorica za ženska prava u Human Rights Watchu, komentirala je istraživanje:

„Neuspjeh vlade Pakistana u obrazovanju djece ima nevjerojatno razarajući učinak na milijune djevojčica. Mnoge djevojke koje smo ispitali očajnički žele učiti, ali odrastaju bez mogućnosti školovanja, što bi im otvorilo mogućnosti za budućnost“.

U intervjuima koji su se provodili unutar istraživanja ponavljale su se slične tužne priče; djevojke su govorile o svojim željama da postanu „netko i nešto“, ali i o očaju jer su njihove nade srušene zbog nemogućnosti da se obrazuju.

Ustav Pakistana zalaže se za besplatno i obvezno obrazovanje za djecu do 16. godine, no trenutno u zemlji nema organiziranog napora da se to zbilja i ostvari. Vlada je vrlo decentralizirane strukture i politike obrazovanja značajno se razlikuju diljem zemlje.

Prema smjernicama UN-a, Pakistan bi trebao utrošiti 15 do 20 % državnog proračuna na obrazovanje. U 2016. godini u ovu svrhu potrošeno je 12.6 % proračuna. Trenutna vlada premijera Imrana Khana prepoznala je kontinuirani nedostatak ulaganja u obrazovanje i obećava velike promjene.

„Vlada prepoznaje veliku potrebu za reformom obrazovanja i obećava da će to biti prioritet. Nadamo se da će rezultati našeg istraživanja pomoći vladi da prepozna problem i identificira rješenja koja će svakoj djevojčici u Pakistanu omogućiti svjetlu budućnost“ rekla je Gerntholtz. [J.L.] The Guardian


Povezano