Objavljeno

Muškarcima u Pakistanu dozvoljeno da ožene maloljetnice nakon prve menstruacije

Visoki sud u Pakistanu ustvrdio je kako, u skladu sa Šerijatskim zakonom, maloljetnice smiju stupati u brak nakon prve menstruacije. Presuda direktno krši Zakon o zabrani braka s maloljetnicima.

Ova konkretna presuda vezana je uz slučaj četrnaestogodišnje katolkinje Hume Younus koja je bila oteta, prisilno konvertirana na islam te prisiljena na dječji brak. Njezina se obitelj obratila sudu te dokazala njezinu religijsku pripadnost i dob, te su se pozvali na zakonsku zabranu maloljetničkih brakova. No, suci su ga odlučili ne poništiti jer je djevojčica u to vrijeme već bila dobila prvu menstruaciju.

Odvjetnica obitelji, Tabassum Yousaf, izjavila je kako Younus nije niti prisustvovala saslušanju te kako je obitelj nije vidjela već četiri mjeseca.

Dječji brakovi pogađaju jednu od pet djevojčica diljem svijeta, a često znače majčinstvo u vrlo ranoj dobi, što povećava rizik od komplikacija pri trudnoći i porodu.

Premda je Pakistanu postoji zabrana maloljetničkih brakova, država ne poduzima puno da bi se zakon doista i provodio. [K.D.] GlobalCitizen…


Povezano