Objavljeno

Pakistan zabranjuje testiranje nevinosti na žrtvama silovanja

Pakistanski sud zabranio je korištenje testova nevinosti na ženama koje su proživjele silovanje. Visoki sud u Lahoreu presudio je da su ovakvi testovi invazivni te predstavljaju kršenje ženina prava na privatnost vezano uz vlastito tijelo, javlja Al Jazeera.

To je ponižavajuća praksa koja se koristi za bacanje sumnje na žrtvu, za razliku od fokusiranja na optuženika i sam čim seksualnog nasilja,” stoji u presudi.

Sutkinja Ayesha A. Malik naložila je trenutnu obustavu ove prakse širom zemlje – koja nije bila propisana zakonom, ali je i dalje bila rutinski dio istraga vezanih uz silovanje. Trenutni protokl uključuje takozvani „test s dva prsta” pri kojemu se ispituje ženin himen i vaginalno područje kako bi se utvrdilo je li žena koja je proživjela silovanje djevica ili nije.

U zajedničkoj izjavi UN-a i Svjetske zdravstvene organizacije stoji kako se korištenje testa nevinosti u slučajevima silovanja često koristilo za osporavanje dostojanstva žrtve.

U procjeni žrtava silovanja, djevičanstvo nema utjecaja na to je li se silovanje dogodilo ili nije, niti predviđa koliko će traumatični ili ozbiljni učinci silovanja biti na pojedinca,” stoji u priopćenju. “Rezultat ovog neznanstvenog testa utječe na sudske postupke, često na štetu žrtvi i u korist počinitelja, što rezultira gubitkom tužbi i oslobađanjem počinitelja.”

Nasilje nad ženama rašireno je u Pakistanu, s visokim stopama silovanja, seksualnih napada i drugih oblika rodno uvjetovanog nasilja, uključujući tzv. ubojstva iz časti. U ovoj zemlji predbračni spolni odnos predstavlja zločin za žene i za muškarce, te je kažnjiv zatvorskom kaznom i do pet godina, no ovaj se zakon rijetko provodi.

Inače, pakistanski predsjednik Arif Alvi u prosincu 2020. potpisao je novi pravilnik koji propisuje uspostavu novih sudova specijaliziranih za seksualno nasilje, kao i da se sudski postupci moraju provesti u roku od četiri mjeseca. Također je predviđeno uspostavljanje nacionalnog registra počinitelja seksualnih zločina. [K.D.]


Povezano