Objavljeno

Rezultati natječaja za vizualno rješenje i umjetnički program 9. Vox Feminae Festivala

Deveti Vox Feminae Festival ove se godine održava od 3. do 7. studenog 2015. a tema su mu žene zločinke. Cilj je festivala, između ostalog, preispitati u kakvom je odnosu tip zločina s tradicionalnim rodnim ulogama i stereotipima.

Ranije ove godine, u ožujku, organizacijski tim Vox Feminae Festivala objavio je poziv na dva natječaja: za vizualno rješenje i umjetnički program; a sukladno tekstu natječaja danas objavljujemo pobjednice.

Kategorija vizualno rješenje

U kategoriji vizualnog rješenja pristiglo je ukupno 17 prijedloga različitih formi i stilskog izričaja. U konačnici je odluka prevagnula u korist rada tandema Bjeliš&Hrabar.

Bjeliš&Hrabar dizajnerski je duo koji djeluje posljednje 4 godine. Čine ga Barbara Bjeliš i Ivana Hrabar, studentice vizualnih komunikacija na diplomskom Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

Kroz prijašnji rad na projektima u sklopu, a i izvan studija, Bjeliš&Hrabar su preokupirane društveno angažiranim i ekološki osviještenim temama. Nedavni je primjer radionica ‘Rešetke nisu prepreke’ u ženskoj kaznionici u Požegi, gdje su dobile nova iskustva i spoznaje o ovom području feminističkog rada, a ta su iskustva koristile u osmišljavanju koncepta za 9. Vox Feminae Festival – kako su istaknule prilikom prijave svog prijedloga.

{gallery}9. Vox Feminae festival – vizuali{/gallery} 

Kako doživljavamo žene kroz zločine koje su počinile i da li njihov stvarni izgled prati naša očekivanja istog, neka su od pitanja koja postavlja pobjednički rad. Predloženim vizualima, spojile su stvarne zločinke (Ilse Koch, Yolanda Saldivar, Dynel Catrece Lane, Lisa Michelle Labert) sa njihovim parovima odgojno-nametnute percepcije unutar popularne kulture – čime radovi potiču na razmišljanje i raspravu o karakterizaciji žena unutuar svijeta zločina.

Kategorija umjetnički program

Kategorija natječaja za umjetnički program bila je otvorena za sve vrste umjetničkih područja, polja, grana i formata. Od pristiglih 16 prijedloga, festivalski se tim odlučio za epizodalni performativni video-projekt “Ova žena se zove Jasna 07 / Kajanje” Nicole Hewitt; te performans i instalaciju u prostoru Adele Jušić radnog naziva “Svilena košulja boje lavande”.

Neki od kriterija odabira bili su jasnost koncepta, povezanost sa temom festivala, financijska i produkcijska izvedivost predloženog rada u okvirima festivala. Više o konceptima, lokaciji i načinu izvedbe pobjedničkih umjetničkih radova objavit ćemo zajedno s čitavim festivalskim programom početkom rujna.

Vox Feminae tim ovim putem čestita pobjednicama oba natječaja, te zahvaljuje na svim pristiglim prijedlozima.

* * *

Podsjećamo da zainteresirane i zainteresirani za sudjelovanje na 9. Vox Feminae festivalu (kao pojedinac/ka, formalna ili neformalna skupina, udruga ili institucija) u forumskom i community segmentu programa svoje prijave prijedloga suradnje mogu poslati mailom na adresu 2015@voxfeminae.net zaključno s 15. srpnja. Prijedlog suradnje mora biti vezan uz temu festivala.

PRIJAVE ZA FILMSKI NATJEČAJ TREBA POSLATI NAJKASNIJE DO 15. SRPNJA 2015. KORISTEĆI FILM FREEWAY SUSTAV. PRIJAVE ĆE SE RAZMATRATI DO 1. RUJNA KADA ĆEMO OBAVIJESTITI PRIJAVITELJE/CE O EVENTUALNOJ SELEKCIJI. VIŠE O PRAVILIMA NATJEČAJA ZA FILMSKI PROGRAM PRONAĐITE OVDJE.

Povezano