Objavljeno

Otvorena foto izložba ‘Zoomirajmo ravnopravnost’

Natječajna izložba Zumirajmo ravnopravnost, u organizaciji udruge CESI s ciljem promocije ravnopravnosti muškaraca i žena otvorena je 2. listopada, u prostorima Showrooma. Tema natječaja su bili muškarci i rodna ravnopravnost, a tema je bila istražiti i dokumentirati doprinos i ulogu muškaraca u procesu postizanja ravnopravnosti muškaraca i žena.

Među članicama i članovima žirija našla se i Ana Opalić, fotografkinja koja često sudjeluje u foto-projektima koji se tiču ljudskih prava, a kreativni joj je aktivizam fiks ideja posljednjih godina.

“Ono što je nekada fotografija radila u smislu aktivizma i kritike društva danas rade dokumentarni filmovi. Od pojave videa pa do interneta, fotografija je izgubila tu privilegiju i moć da nešto objavi. Danas je lako bilo što objaviti: svi fotkaju i fotkaju sve, zbog čega mi je ova natječajna izložba bila interesantna: kao angažman za promišljanjem društva u kojem živimo“, kaže u nadi da će u budućnosti biti više ovakvih projekata koji guraju kreativce u određene problematike. Baš zbog toga nije htjela izdvajati niti jednu fotografiju kao posebnog favorita.

Marina Kelava, novinarka portala H-alter već duže vrijeme sudjeluje na natječajima i izlaže u sklopu izložbi koje tematiziraju ljudska prava,  njena fotografija ‘Na putu’ jedna je od tri nagrađene na natječaju.

„Svojedobno sam provela mjesec dana u Haagu u Nizozemskoj izvještavajući sa suđenja za ratne zločine. Nizozemcima su teretni bicikli nakrcani djecom, povrćem, namještajem ili kućni ljubimcima sasvim uobičajeni prizor. Negdje sam usput „okinula“ i ovog oca na fotografiji, pretpostavljam također na odlasku u školu ili vrtić. Kada bi se „otela“ koja traka automobilima, i kod nas bi vjerujem ovakvi prizori ubrzo postali dio krajolika.“, kaže o nagrađenoj fotografiji.

Izložba će ostati otvorena sve do 10. listopada. Queer.hr…


Povezano