Objavljeno

Kampanja za vladavinu prava žene na izbor

Na Facebook stranici Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje – CESI već nekoliko dana možete pratiti kampanju #zaštošutimo za dostupan i siguran pobačaj.

Poruke koje šalju CESI poprimile su osobit značaj u kontekstu izjava političara vezanih uz zabranu pobačaja. Prenosimo neke od njih:

Liječnike štiti imunitet, ali onaj društveni. 60% ginekologa odbija ženama pružiti osnovnu zdravstvenu skrb.

Ako žena drži tri kuta kuće, izgleda da je u četvrtom njeno pravo na izbor.

Iza svake uspješne žene stoji pravo na izbor.

“U jeku smo predizborne kampanje i s političkih govornica već neko vrijeme dolaze obećanja o napretku, ali i zabrinjavajuće poruke koje zadiru u vladavinu prava žene na izbor. Tema pobačaja se među političarima uvijek svodi na svjetonazorske razlike, ali činjenica je da bi prekid trudnoće kao oblik zaštite zdravlja žena morao biti jednako moguć u svakom kutku države. Međutim, to sada nije tako,” priopćile su CESI.

Upozoravaju da ankete pokazuju da većina građana i građanki misli kako bi pobačaj morao biti dijelom osnovne zdravstvene skrbi, ali je glasna manjina uspjela u javnosti, ali i zdravstvenim ustanovama stvoriti pritisak zbog kojeg samo 40% ginekologa savjesno obavlja prekid trudnoće.

“Iako je u Lijepoj našoj to potpuno legalan medicinski zahvat, za žene koje su donijele odluku, pobačaj postaje pothvat. Put koji kandidati i kandidatkinje stranaka prođu u potrazi za glasovima nije ništa u usporedbi s kilometrima koje žene moraju prevaliti u potrazi za osnovnom zdravstvenom zaštitom. One moraju i preko granice. Možda u istim onim autobusima u kojima se birače dovozi na birališta. Kako se približavamo predizbornoj šutnji, možda nikad nije bilo važnije zapitati se #zaštošutimo kad se treba izboriti za vladavinu prava žene na izbor,” poručuju CESI.


Povezano