Objavljeno

Otvoren 12. Subversive Festival!

Hrvatskim premijerama filmova Vardi od Agnès, autobiografskog dokumentarca i posljednjeg ostvarenja nedavno preminule francuske kinematografske veteranke Agnès Varde te igranog debija renomiranog fotografa Richarda Billinghama, Ray&Liz, u zagrebačkom kinu Europa, u nedjelju, 5. svibnja, počelo je 12. izdanje SUBVERSIVE FESTIVALA koji će se u sljedeća dva tjedna, do 18. svibnja, održavati u kinima Europa i Tuškanac, Kulturno informativnom centru (KIC), Muzeju suvremene umjetnosti te Pogonu Jedinstvo.

Na samom početku ceremonije otvaranja, direktor Subversive Festivala, Nikola Devčić pozvao je brojnu publiku u kinu Europa da gromoglasnim pljeskom zahvali svima koji su u posljednjih 10 godina činili da kino Europa vibrira i svijetli te da se tako obilježi kraj jedne velike dekade koju je obilježio rad ovog kina koje se uskoro zatvara. Podsjetio je i da je 2019. godina velikih obljetnica: 230. obljetnica Francuske revolucije, 100. obljetnica smrti Rose Luxemburg, 60. obljetnica Kubanske revolucije te 30. godišnjica pada Berlinskog zida: „Te obljetnice nisu mrtve jer u njima još uvijek ima jedna iskra koja rezonira a to je sloboda, bratstvo i jednakost – povijesni zadatak ove generacije i ljevice je da odustane od fragmentacije, da se ujedini, jer jedino zajedno možemo“, istaknuo je Devčić.

U prvom tjednu Subversive Festivala naglasak je na filmskom programu koji je najavila direktorica Subversive Film Festivala Dina Pokrajac: „Osim posljednjeg filma veteranke francuske i novovalne kinematografije Agnès Varde, pripremili smo i njezinu iscrpnu Retrospektivu koja će održavati u kinu Tuškanac i koja je presjek njezine duge, 60-godišnje karijere.

Sinoć je prikazan prvi film iz igrane konkurencije SFF-a, debi renomiranog fotografa Richarda BillinghamaRay&Liz, o njegovom djetinjstvu u jednoj britanskoj radničkoj obitelji u doba tačerizma. „U filmskom dijelu programa moći ćete pogledati više od 50 recentnih i provokativnih filmskih naslova čiji autori kritički promišljaju svijet oko sebe i pokušavaju otvoriti nove horizonte kako u sadržajnom tako u estetskom smislu, zaključila je Pokrajac.

PONEDJELJAK NA SUBVERSIVE FESTIVALU

U ponedjeljak nas na Subversive Festivalu u 19:00 u kinu Europa očekuje film Četrnaest, indie dragulj Dana Sallitta koji stiže s berlinskog Foruma i mikrobudžetska posveta (ženskom) prijateljstvu mnogo duguje Pialatu i Rohmeru, pristupajući mu s dostatnom dozom nježnosti i iznijansiranog osjećaja za vrijeme i njegove elipse.  U 21:00 u kinu Europa sablasni kraj (europske) civilizacije nagoviješta se u filmu Virgila Verniera  Sophia Antipolis u kojem „utvrda Europa“ postaje „anti-polis“ opsjednut fašističkom sigurnošću i videonadzorom, sa svojim blindiranim vilama, klinikama za estetsku kirurgiju, vjerskim kultovima, do zuba naoružanim zaštitarima i  pripadnicima paravojne ultradesne grupacije koji  pretvaraju ispražnjeni izbjeglički kamp u buktinju. Europa tako postaje tipično linčovski prostor za koji nismo posve sigurni pripada li paralelnom svijetu ili mitologiji.

U kinu Tuškanac u 19:00 počinje Retrospektiva Agnès Varda s kratkometražnim filmom Po obali, Vardin vodič kroz Azurnu obalu (ili francusku rivijeru kako je zovu njezini brojni engleski posjetioci) autorskim pristupom i temom evocira Povodom Nice (1929.) Jeana Vigoa. Negdje na pola puta između putopisa i vizualne poeme Varda nas podsjeća da iako su snovi kolektivni, vrtovi ovog lažnog Edena nisu otvoreni za javnost. U istom bloku gledamo igrani film La Pointe Courte (1955.) koji je Varda snimila bez ikakvog prethodnog iskustva i sa samo 25 godina realizirala svoj filmski prvijenac i pritom stvorila novu filmsku estetiku. Ovo jedinstveno djelce povjesničar Georges Sadoul slavno je proglasio “pretečom francuskoga novog vala.”

Retrospektiva se nastavlja u kinu Tuškanac u 21:00 s kratkometražnim filmom Zaručnici s Mac Donaldova mosta (Čuvaj se tamnih naočala). Film unutar filma iz Cléo od 5 do 7 poigrava se uvriježenim kulturnim stereotipima koje priziva crna boja. U ovoj šarmantnoj slapstick vinjeti neznatna nezgoda postaje fatalna nesreća, plavuša postaje crnka, ambulanta postaje pogrebno vozilo, a sve zbog varljivog optičkog pomagala. Ponedjeljak se završava projekcijom filma Cléo od 5 do 7 (1962.) u kojem kroz portret žene čiji se osjećaj sebstva ne formira u skladu s vlastitim željama i pobudama već potrebom da dobije odobrenje okoline, Varda preispituje taštinu koja se krije iza ženske ljepote. Film je to o tome kako žene vide i kako njih vidi svijet, ali i kronika o prolaznosti vremena.


Povezano