Objavljeno

Dodijeljene nagrade Wild Dreamer i otvorena konferencija 12. Subversive Festivala

Ray&Liz

Svečanom dodjelom nagrada Wild Dreamer u nedjelju, 12. svibnja u kinu Europa završen je filmski program i službeno je otvorena konferencija 12. Subversive Festivala.

Nakon kratke ceremonije uslijedila je projekcija dokumentarca Čovjek i drvo u režiji Dalibora Platenika o našem zelenom gerilcu Vladimiru Dimiću Jodi koji više od 30 godina sadi drveće i sustavno radi na ozelenjivanju zagrebačkih površina i to posve samostalno.

Uz više od 50 filmskih naslova dokumentarna, igrana i kratkometražna konkurencija Subversive Film Festivala donijela je recentne i provokativne filmske naslove čiji autori kritički promišljaju svijet u kojem živimo, a najbolje filmove proglasio je tročlani žiri u sastavu producentice Nikoline Hrga, redatelja i profesora na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu Zvonimira Jurića, te austrijskog filmskog kritičara Otta Reitera.

Posebno priznanje u igranoj konkurenciji dodijeljeno je filmu Sophia Antipolisredatelja Virgila Verniera. Prema riječima žirija, radi se o “djelu apokaliptičnog ugođaja u kojem se Apokalipsa već dogodila, tj. događa se svaki dan: od gubitka voljenih osoba do prikaza međuljudskih odnosa u kojima kontrola, strah i čuvanje privilegija jačaju iz dana u dan. Sve ovo događa se u mjestu po čijem je nazivu film dobio naslov, koje je sagrađeno s vjerom u znanost, napredak i komunikaciju,  a sve pod jarkim suncem Provanse, i baš kao na Van Goghovim slikama – one koje su najosvjetljenije i najsunčanije ujedno su najteže i najmučnije.”

Najboljim filmom u dugometražnoj konkurenciji proglašen je film Ray&Liz Richarda Billinghama jer “kroz sudbinu jedne radničke familije pokazuje utjecaj neoliberalne ekonomske revolucije premijerke Margaret Thatcher započete osamdesetih u Britaniji a koja traje i danas. Unatoč brutalnom i snažnom prikazu rasapa famlije, punom apsurda i tragedije, film je to duboko sjetan, sućatan i human.”

U dokumentarnoj konkurenciji posebno priznanje otišlo je militantnom veteranu Fernandu E. Solanasu i njegovu investigativnom dokumentarcu ekološke tematike Putovanje u zagađene gradove zbog redateljeve požrtvovnosti i nepokolebljive predanosti istraživanju političkih i društvenih transformacija u Argentini tijekom više od 50 godina po cijenu zatvora i gubitka vlastitog života.

Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je Naši porazi francuskog videoumjetnika i filmaša Jean-Gabriela Périota. Riječima žirija, “Film pruža uvid u to kako pariški srednjoškolaci vide politiku i politički angažiranu kinematografiju prošlosti. No, mladi iz Naših poraza u svojoj nesigurnosti i izostanku angažmana ne razlikuju od tinejdžera u mnogim gradovima širom svijeta. Kroz pitanja o solidarnosti, klasnoj borbi, aktivizmu itd. koja im upućuje Périot nas bez osuđivanja suočava s novom generacijom, u pokušaju da odgovori na ključno pitanje filma: jesmo li mi stariji zakazali u prenošenju znanja?”

Najboljim kratkometražnim ostvarenjem proglašen jeKG avangardne feminističke redateljice Cynthije Madansky, posveta Katerini Gogou koja je rođena 1940. godine u Ateni, a 1993. počinila samoubojstvo. “Bila je – i dalje jest – velika pjesnikinja, glumica, autorica inspirativnih knjiga kao što je Tri kliktaja ulijevo i prekrasna anarhistična divlja sanjarica. Zahvaljujući Cynthiji Madansky njezin divlji duh i dalje živi!”

Drugi ponedjeljak 12. Subversive Festivala

Proglašenjem pobjednika 12. Subversive Film Festivala službeno je otvoren i konferencijski dio 12. Subversive Festivala koji će i ove godine ponuditi prostor za ozbiljno političko promišljanje društva i aktivističke iskorake u cilju lokalne, ali i globalne promjene. Na predavanjima, predstavljanjima knjiga i okruglim stolovima u sklopu Subversive, AlterEkonomskog i Balkanskog foruma sa zajedničkom ovogodišnjom festivalskom temom pod nazivom EUROPA NA RUBU ― prema novom emancipatornom imaginariju, sudjelovat će više od stotinu svjetskih intelektualaca, umjetnika, filmaša i aktivista

U ponedjeljak, 13. svibnja, započinju događanja u sklopu 3. AlterEkonomskog foruma. U 19 sati u velikoj dvorani kina Europa održava se okrugli stol pod nazivom Europa na rubu – od političkog do politike. U raspravi koju će moderirati Vedran Horvat sudjelovat će Laurent Standaert, Iva Marčetić, Daniel Chavez i Ajda Pistotnik.

U 21 sat u velikoj dvorani kina Europa predavanje će održati politički ekonomist Michael Heinrich čiji se uvidi uzimaju kao standardna ulazna točka u suvremeno čitanje Kapitala, a u sutrašnjem izlaganju podsjetit će na aktualnost Marxove kritike političke ekonomije u 21. stoljeću.

Program možete pronaći ovdje.


Povezano