Objavljeno

Osnovnoškolci se izborili za rodno neutralni pravilnik o odijevanju

Kada je Sophia Carlson pohađala sedmi razred škole Irvington u Portlandu, primijetila je zbunjujući uzorak. Naime, većina škola u SAD-u provodi tzv. pravilnike o odijevanju na temelju kojih se odjeća učenika procjenjuje kao primjerena ili neprimjerena, a Sophia je u svojoj školi primijetila da ista pravila odijevanja ne vrijede za dječake i djevojčice, već na meti takvih pravilnika isključivo djevojčice. Nakon što je njezina prijateljica propustila gotovo cijeli dan nastave zbog razgovora koji je vodila s ravnateljem o svojoj odjeći, Sophia i njezini/e prijatelji/ce odlučili su se pobuniti.

Tjeranje sa sata zbog prekratkih hlača djeluje kao scena iz tinejdžerskog filma 50-ih, ali to je stvarnost brojnih škola diljem SAD-a. Carlson, danas četrnaestogodišnjakinja, kaže: „Gubitak vremena provedenog na nastavi najviše pogađa djevojke. Veoma je ponižavajuće kada te netko izbaci s nastave radi odjeće. Zaista to još uvijek radimo djevojkama u školi? Još uvijek im mjerimo duljinu odjeće i tjeramo ih da se presvlače? To je smiješno.“

Upravo je ravnatelj potaknuo Carlson i njezine prijatelje/ice da se izbore za mijenjanje pravilnika o odijevanju za cijeli školski okrug. Sve je započelo u svibnju 2015, a nakon godinu dana, vijeće učenika, roditelja i zaposlenika škola sastavilo je novi, rodno neutralni pravilnik o odijevanju u nadi da će poslužiti kao primjer ostalim školama.

Problem s većinom pravilnika o odijevanju, pa tako i s onime koji je na snazi bio u Portlandu, leži u tome što kažnjava isključivo djevojke jer njihova odjeća ometa dječake u učenju. Također, pravilnici su nejasni i subjektivni te sadrže navode poput ‘smiju se nositi suknje koje nisu prekratke ili preuske’. Ovo, naravno, uključuje pitanje što je to zapravo ‘prekratko’? Osim toga, zbog svojih ometajućih učinaka zabranjene su bile i vidljive naramenice grudnjaka, majice na ‘bretele’ te duboki dekoltei.

Kažnjavanje načina na koji se djevojke odijevaju šalje snažnu kulturalnu poruku, kaže Lisa Frack, jedna od roditelja/ica koji/e su pomogli/e sastaviti novi, rodno neutralni pravilnik.

„Ovakav pristup pretpostavlja da djevojke ometaju dječake toliko da se oni ne mogu skoncentrirati na nastavu. Time se djecu uči da su djevojke odgovorne za reakcije dječaka, a takvo razmišljanje vrlo lako može postati veoma opasno.“

Mnogi su se složili da bi se škole trebale usmjeriti na zaustavljanje vršnjačkog nasilja, umjesto da se bave odjevnim kombinacijama svojih učenica.

Novi pravilnik o odijevanju navodi konkretne odjevne predmete i stilove koje učenici i učenice smiju ili ne smiju nositi. Umjesto da je orijentiran na zaustavljanje ometanja, cilj novoga pravilnika je zaštita učeničke sigurnosti i zdravlja. Osnovna pravila novog pravilnika glase ovako:

“Učenici moraju nositi odjeću koja uključuje majicu kombiniranu s hlačama ili suknjom, ili ekvivalent (npr. haljine, tajice, kratke hlače) te cipele. Majice i haljine moraju sadržavati tkaninu s prednje i bočne strane (ispod ruku). Odjeća mora pokrivati donje rublje (ne uključujući pojaseve i naramenice). Tkanina koja pokriva grudi, genitalije i stražnjicu mora biti od neprozirnog materijala.“

Novi pravilnik također navodi da zaposlenici/e škole moraju dobro promisliti o tome je li isplativo izbaciti učenika/cu s nastave samo zato što nosi prekratke hlače.

„Zahtjevi škole za promjenom izgleda ili odjeće ne smiju ometati učenikovu nastavu. Svako provođenje pravilnika mora minimalizirati mogući gubitak vremena provedenog na nastavi. Provođenje pravilnika mora biti rodno neutralno i u skladu s pravilima o rasnoj jednakosti portlandskih javnih škola.”

Iako je ovo relativno mali pomak, mijenjanje pravilnika o odijevanju unosi velike promjene u živote učenika i učenica. Organizacije za ravnopravnost spolova pozdravile su ovakvu promjenu.

„U društvu poput našeg, u kojem žrtva snosi krivicu, mijenjanje ovakve, negativne poruke, od iznimne je važnosti za promjenu načina na koji se djevojke doživljavaju. Također, ova promjena važna je i za dječake, odnosno muškarce u koji će se oni razviti, te za njihovo poštivanje djevojaka i žena“, rekla je Michelle Ganow-Jones, izvršna direktorica organizacije Oregon NOW.

Carlson, danas učenica prvog razreda srednje škole, sretna je jer će njezina škola postati sigurnije mjesto za nju i njezine prijatelje/ice. „Smatram da ovakva promjena učenicama daje veće pravo glasa“, kaže ona te dodaje: „Zašto krivimo djevojke za ometanje dječaka?“ [T.S.] BitchMedia…

Tekst je originalno objavljen na poddomeni portala – operiseksizam.voxfeminae.net, internetskoj stranici koju, uz mentorstvo, uređuju volonteri i volonterke uključenie u projekt ‘Aktivni mladi za rodnu ravnopravnost’.


Povezano