Objavljeno

Fizerke i frizeri u Illinoisu prolazit će edukaciju o osvješćivanju obiteljskog nasilja

Prema novom državnom Zakonu u američkoj državi Illinois od siječnja iduće godine svi/e frizeri/ke, kozmetičari/ke i ostali/e zaposlenici/e estetske industrije proći će kroz trening osvještavanja obiteljskog i seksualnog nasilja i pružanja podrške žrtvama.

U dopuni Zakona koji regulira estetsku industriju, nadležni autoriteti odlučili su iskoristiti vrlo bliske odnose koje mnogi/e radnici/e u ovoj industriji ostvaruju sa svojim klijentima/cama. Ovu je mjeru poduprijela Udruga profesionalnih estetičara/ki, koja među frizerima i frizerkama provodi program podizanja svijesti o obiteljskom i seksualnom nasilju, dajući im upute kako da se ponašaju u takvim situacijama i kojim nadležnim institucijama mogu usmjeriti žrtve.

„Kad si frizerka, tvoj prvi kontakt s ljudima je dodir“ kazala je Jamie Feramisco, frizerka koja je i sama bila žrtvom obiteljskog nasilja. „Počet ću vam dirati kosu čak i prije nego što počnem razgovarati s vama. To je veoma blizak odnos. Ovo je industrija u kojoj s klijentima/cama ostvarujemo vrlo blizak fizički kontakt, što stvara posebnu vezu s klijentima/cama.“

Uobičajena je pojava da sa svojim frizerima i frizerkama ostvarujemo odnos kakav najčešće ne ostvarujemo s predstavnicima/ama ostalih industrija. Osim prilikom komunikacije, frizeri/ke zbog specifičnosti svog posla mogu uočiti i fizičke znakove obiteljskog ili seksualnog nasilja, zbog čega je iznimno korisno da imaju dovoljno informacija koje mogu proslijediti osobama koje se nalaze u nasilnim odnosima.

Predvodnici/e kampanje kažu kako su frizerski saloni ili saloni za uljepšavanje često jedina mjesta na koja žrtve nasilnih i manipulatorskih odnosa smiju otići samostalno. Osim toga, žene koje su žrtve nasilja sklonije su otvaranju kada se nalaze u sigurnom prostoru s drugim ženama.

Od frizera/ki neće se tražiti da prijavljuju nasilje, već će biti obučeni/e za prepoznavanje znakova obiteljskog nasilja kako bi klijente/ice mogli/e uputiti na mjesta na kojima mogu potražiti pomoć.

„Cijela ideja je da pomognemo frizerima/kama da otkriju signale“ rekla je JJ Maglicco, djelatnica u Udruzi koja se bavi obiteljskim nasiljem u Quanadi. „Postoji ispravan i pogrešan način na koji možete razgovarati s nekime. Taj diskurs može u potpunosti promijeniti način na koji osoba tretira problem u kojem se nalazi. Želimo ih naučiti da oni mogu učiniti tu razliku. Ne moraju stajati sa strane i ignorirati znakove nasilja.“

Women’s Aid, britanska organizacija koja pomaže ženama žrtvama obiteljskog nasilja, sredinom ove godine započela je sa sličnim programom u sklopu kojega je ponudila edukaciju frizerima/kama, predstavnicima/ama Avona i svećenicima, međutim u Velikoj Britaniji još uvijek je riječ o dobrovoljnom pristanku pojedinaca i pojedinki koji/e se žele informirati o obiteljskom nasilju. [E.H.] Independent


Povezano