Objavljeno

Jutka napokon proglašen krivim u slučaju Marije Lukić

foto: Twitter, Dobrica Veselinović / Siniša Obrenić

Bivši načelnik općine Brus u Srbiji, Milutin Jeličić Jutka, kojeg je Marija Lukić prijavila za seksualno uznemiravanje, osuđen je jučer na tri mjeseca zatvora za nedozvoljene spolne radnje.

Postupak je bio mučan i dugotrajan, obilježen brojnim odgađanjima saslušanja, Jutkinim nepojavljivanjem na sudu i prijatnjama upućenim Mariji i njenom suprugu.

Prezadovoljna sam presudom, ovo je dokaz da ima pravde u Srbiji, ne samo za mene, već za sve one žene koje su oštećene sa njegove strane i koje su skupile hrabrost da ga prijave, ali i na kraju, za one koje nisu to uradile iz straha,” izjavila je Marija Lukić za portal Nova.rs.

Lukić je Osnovnom javnom tužilaštvu u Brusu 8. ožujka 2018. podnijela kaznenu prijavu protiv Jutke, koji joj je tijekom dvije godine, kada joj je bio nadređen na radnom mjestu, poslao čak 15 000 SMS poruka lascivnog sadržaja.

Ispred zgrade suda u Kruševcu Mariji Lukić podršku su pružile organizacije koje se bore za prava žena i zaštitu od nasilja. Prisutne su nosile transparente s natpisima “Nađoste li ga”, “Da nije možda u skupštini”, “Pravda za Mariju”.

Iako svjesni da je ovo prvostupanjska presuda, velika podrška proširila se društvenim mrežama zbog sudske odluke ovog regionalno najeksponiranijeg slučaja seksualnog zlostavljanja na radnom mjestu jednog lokalnog šerifa. Na twitteru se oglasila i sama Lukić:

Prije godinu dana u Zagrebu smo javnom akcijom #ZagrebzaMarijuLukic ukazivali na ovaj slučaj, te nam je iznimno drago da se barem prvi dio Jutkine bahate izjave “Ne možeš mi ništa, mene štiti predsjednik Vučić” pokazao netočan.

Zagreb Za Mariju Lukić #1

Slučaj Marije Lukić potresao je Srbiju, a stigao je i do Hrvatske, gdje ga s pažnjom pratimo. Marija se i dalje bori, a mi je podržavamo u njenoj borbi. 14.8.2019. #PravdaZaMarijuLukić #Kruševac #ZagrebZaMarijuLukić #Zagreb

Objavljuje VoxFeminae u Utorak, 6. kolovoza 2019.

Organizacija BeFem, čija članica Sanja Dojkić je prošle godine opisala kronologiju slučaja za VoxFeminae, prikupljenim reakcijama na društvenim mrežama objašnjava zašto je ova presuda bitna usprkos maloj kazni.

Svima su nam pomešana osećanja u vezi sa presudom, izrečenom danas bivšem predsedniku opštine Brus Milutinu Jelačiću…

Objavljuje BeFemPetak, 10. srpnja 2020.

Čestitke Mariji na upornosti i odlučnosti!


Povezano