Objavljeno

Harvard oformio ured za istragu optužbi seksualnog zlostavljanja

Sveučilište Harvard osnovalo je Ured za istraživanje optužbi za seksualno zlostavljanje ili seksualne napade, a ovaj potez dolazi paralelno s povećanjem nadzora nad seksualnim prijestupima na kampusima diljem SAD-a.

Pokazalo se naime, da je jedan/a od pet studenata/ica, tijekom studija, doživjelo neki oblik seksualnog zlostavljanja, zbog čega je Bijela kuća seksualno zlostavljanje prozvala ‘epidemijom’ koja je zahvatila sveučilišne kampuse.

Ministarstvo obrazovanja objavilo je su svibnju popis fakulteta koji se nalaze pod istragom, kako bi se utvrdilo je li njihov način rješavanja seksualnih napada i zlostavljanja predstavljalo kršenje federalnih zakona, donesenih kako bi se unutar sustava visokog obrazovanja svima osigurao jednak tretman.

Na popisu su se našle i dvije sastavnice Sveučilišta Harvard, kao i niz drugih prestižnih američkih sveučilišta, uključujući i one iz Ivy League: Berkeley, Dartmouth i Princeton.

S ciljem rješavanja gorućeg problema, novoosnovani ured na Harvardu koristit će standard ‘prevladavajućih dokaza’, koji predstavlja nižu razinu dokazivanja od one koja se trenutno koristi. Predsjednik Harvarda, Drew Faust, izjavio je da će “ova nova, progresivna mjera s novom, centraliziranom procedurom kreiranja izvještaja značajno ojačati mogućnosti da se incidenti adresiraju kada se dogode”.

Mjera će se primjenjivati na zlostavljanje utemeljeno na rodnom identitetu i seksualnoj orijentaciji, što uključuje i homoseksualne i transrodne studente, a Ured će započeti s radom u rujnu, s početkom nove akademske godine. [D.K.] TheGuardian


Povezano