Objavljeno

20 000 prosvjednika protiv Trumpove antimigrantske politike i diskriminatornih zakona

Foto: Queerty

Prošle subote se u New Yorku ispred bara Stonewall Inn održalo okupljanje prilikom kojega je nekoliko tisuća pripadnika_ca i podržavatelja_ica LGBT+ populacije protestiralo protiv administracije novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Riječ je o samo jednom od nizu prosvjeda koji su ovog vikenda održani u New Yorku, Los Angelesu i Miamiju zbog izvršne uredbe kojom je Trump krajem siječnja zabranio ulazak u zemlju državljanima_kama sedam muslimanskih zemalja.

Jedan od sudionika prosvjeda za ABC news je izjavio: „Velik broj mojih prijatelja bit će pogođeni Trumpovim imigracijskim politikama.“

Julia Pelta Feldman na prosvjedu je nosila transparent s natpisom ‘Families of Holocaust survivors stand with refugees’ (Obitelji preživjelih žrtava Holokausta stoje uz izbjeglice) na jednoj te ‘My bubbe warned me about this’ (Moja bubbe me upozorila na ovo) na drugoj strani, pritom koristeći jidišku riječ za baku. Feldman je kazala kako su joj baka i djed bili poljske izbjeglice koji su pobjegli iz logora te kako je, osim zbog situacije u kojoj se nalaze izbjeglice i migranti, zabrinuta i za očuvanje razdvojenosti crkve i države te zaštite prava LGBT zajednice.

 

Naime, nedavno je u javnost procurio dokument kojim Trumpova administracija želi pojedincima_kama i organizacijama koje se pozivaju na religiju i moral omogućiti da ulažu prigovore na prava istospolnih parova i transrodne osobe, a u cilju joj je i ženama onemoguiti pristup kontracepciji i sigurnom pobačaju koji im trenutno omogućava Zakon o pristupačnoj liječničkoj brizi.

 

„Pokušavala sam blokirati informacije o tome što Trump čini, jer mi se čine užasno depresivnima, ali oni pokušavaju legalizirati diskriminaciju, a to me zbilja razljućuje. U kratko vrijeme koliko je Trump u predsjedničkoj kući pristigao je velik broj loših vijesti.“ kazala je jedna sudionica prosvjeda za The Guardian.

Vijećnik Cory Johnson, koji je jedan od organizatora_ica prosvjeda u New Yorku, nazvao je moguću ‘licencu za diskriminiranje’ kompletno katastrofalnom.

„Trump možda još uvijek nije javno izgovorio kako želi progoniti ljude koji su gej, ali na rukovodeća mjesta u svojoj vladi postavio je osobe koje su otvoreno protiv LGBT+ zajednice, a njegov dosluh s vjerskom desnicom je ekvivalent uspostavljanju pakta s profesionalnim anti-LGBT snagama.“ kazao je Johnson. [E.H.]

 


Povezano