Objavljeno

Online usluge pobačaja – ključna alternativa za zemlje u kojima je pobačaj ilegalan

Nova znanstvena studija objavljena prošlog tjedna pokazuje kako su telemedicinski pobačaji vrlo učinkoviti. Studiju su proveli istraživači_ce sa Sveučilišta Texas u Austinu, Sveučilišta Princeton i Sveučilišta u Edinburghu, a bazirana je na podacima 1000 žena koje su u Irskoj i Sjevernoj Irskoj koristile uslugu Žene na webu.

Riječ je o online usluzi telemedicine koja ženama u zemljama u kojima je ograničen pristup sigurnom pobačaju nudi pristup informacijama te kontakte liječnika i liječnica  koji_e nude usluge medicinskog pobačaja.

Rezultati studije podupiru rastuće zahtjeve za reformom ograničavajućih zakona o pobačaju.

Uslugu Žene na webu prije deset godina pokrenula je organizacija Women on Waves kako bi ženama ponudila alternativu za nesigurne metode okončavanja rane trudnoće.

Izvještaj baziran na podacima žena koje su koristile uslugu Žene na webu pokazuje da su stope štetnih nuspojava pobačaja niske i da žene mogu pravovremeno identificirati potencijalno ozbiljne komplikacije i zatražiti medicinsku pomoć.

Rezultati studije najbolji su dokaz efikasnosti i sigurnosti telemedicinskog pobačaja, a istraživači_ce kažu kako imaju i važne implikacije za milijune žena diljem svijeta.

Gotovo četvrtina svjetske populacije živi u zemljama koje imaju visoko restriktivne zakone o pobačaju. Procjenjuje se kako globalno više od 43 000 žena godišnje umire od posljedica nesigurnog i ilegalnog pobačaja, a milijuni žena suočavaju se s komplikacijama koje su prouzrokovane takvim pobačajima.

Vrlo je malen broj žena koje su upoznate sa sigurnošću i efikasnošću medicinskog pobačaja koji nude online klinike. Upravo je zbog toga tim međunarodnih stručnjaka_inja, predvođen profesoricom Abigail Aiken sa Sveučilišta u Teksasu, analizirao podatke o telemedicinskim klinikama. Podatke su unosile žene četiri tjedna nakon što su uz pomoć telemedicinskih klinika izvršile pobačaj koristeći lijekove Mifepristone ili Misoprostol.  

Čak 95% žena prijavilo je uspješno izvršavanje pobačaja. Sedam je žena (0.7%) prijavilo kako su morale primiti transfuziju krvi, a 26 žena (2.6%) prijavilo je kako su zbog posljedica pobačaja morale piti antibiotike. U istraživanju nije zabilježen nijedan smrtni slučaj.

Na simptome koji su ukazivali na potrebu za liječničkim nadzorom požalilo se 93 žena (9.3%), od čega je njih 87 (95%) potražilo liječničku pomoć. Nijedna od pet žena koja nije otišla liječniku_ici nije prijavila negativne posljedice takvih simptoma.

Istraživači_ce su ukazali_e na neka ograničenja koja bi mogla predstaviti pristranost studije te upozorili_e kako njihovi rezultati možda nisu potpuno općeniti. Međutim, ključne prednosti studije uključuju veliku količinu uzoraka i visoku stopu praćenja.

“Rezultati pokazuju vitalnu ulogu koju samoorganizirani medicinski pobačaj ima za milijune žena koje diljem svijeta žive u područjima u kojima je ograničen pristup pobačaju.” zaključili_e su znanstvenici_e.

Stručnjaci_kinje iz Kanade upozorilie su kako bi ukidanje zakonskih ograničenja “podržalo najsigurniju i najpristojniju medicinsku skrb za žene u irskim jurisdikcijama.”

“Dok se to ne osigura, po prvi put u povijesti, žene svih društvenih klasa u pravno ograničenoj sredini imaju pravičan pristup razumnoj alternativi: medicinskom pobačaju koji liječnici_e vode telemedicinskim putem.” zaključili_e su.


Povezano