Objavljeno

Raspjevani tamponi razbijaju menstrualne tabue

Švedski televizijski kanal Barnkanalen nedavno je izbacio kratki video uradak u kojemu Alex Hermansson, jedan od mlađih domaćina na Barnkanalenu, pjeva poučnu pjesmicu o menstruaciji.

Video počinje tamponima maskiranima kao u lutkarskoj predstavi koje Alex povlači za končiće u veselom ritmu muzike na maloj disko bini.

Alex zatim počinje pjevati o tome kako je “to stvar koja se curama ponekad događa, ali ne žele o tome  pričati jer se možda srame. Dečki bi se trebali praviti da ništa ne primjećuju, ali oni znaju da je to nešto sasvim normalno i da samo trebaju biti malo pažljiviji i strpljiviji”.

U videu jedan od tampona uskoči u čašu s crvenom tekućinom, a pjesmica završava povikom djece koja su se na instrumentima pridružila Aleksu u pjevanju: “Hura za menstruaciju!”

Iako su mišljenja publike podijeljena, Alex je izjavio kako se nada da će ovaj video destigmatizirati menstruaciju i olakšati taj period mnogim curama koje se svoje menstruacije srame. Namijenjen je i dečkima koji ne znaju kako se ponašati i s kime pričati o menstruaciji.

Kanal Barkanalen ovim videom nije toliko šokirao publiku, s obzirom da je svojim prvim poučnim videom o genitalijama postigao više od 6 milijuna pogleda. Taj video je neko vrijeme na youtubeu bio označen etiketom “sadržaj za odrasle”, a mnogi su roditelji kritizirali video kao neprimjeren za njihovu djecu.

Petter Bragée, koji je odgovoran za programski sadržaj za djecu i mlade na Barnkanalenu, izjavio je kako smatra da je novi video o menstruaciji izuzetno važan jer se radi o temi o kojoj bi i djevojčice i dječaci trebali znati više.

Povezano