Objavljeno

Krv nas ne bi trebala zaustaviti

U mnogim jezicima riječ ‘menstruacija’ zamjenjuje se raznim eufemizmima ili ju se šapuće, kao da je riječ o nekoj strašnoj pojavi čije će zazivanje uzalud pokrenuti sveopću katastrofu. Ni hrvatski jezik nije izuzetak, od spominjanja početnog slova ‘m’ do ‘onih stvari’ i ‘onih dana’, inačice su razne.

Fun fact, glumica Courtney Cox je 1984. godine postala prva osoba koja je izgovorila riječ ‘menstruacija’ (engl. period) u nekoj američkoj reklami. Dugo je trebalo da se izgovori ta strašna riječ. MENSTRUACIJA. Ili pohrvaćeno, mjesečnica. Ali još duže će trebati da se prestanu upućivati pisma poput: Dragi Lastane, ne krvarim plavu krv, jesam li normalna?

Standardne reklame za uloške i tampone predstavljaju jedne od najnevjerodostojnijih reklama na svijetu. Osim što nema ni spomena ‘strašne’ riječi i što su sve žene u njima nasmijane, ushićene i poletne skupa s proljećem i cvijećem, i samo finale te kratke rapsodije je nevjerojatno, gotovo uvijek je riječ o nečemu ultra- (nova meka ultra krilca, ultra osjećaj, ultra mekoća, ultra dizajn i sl.). No, vrhunac je dolijevanje je plave tekućine na vatru, pardon, uloške.

Još jedno pismo: Dragi Lastane, onih dana kada ne uspijevam krvariti plavo, također, ne volim ići na izlete i rolati se, ne osjećam se kao da bih se valjala po livadi. Radije se zakrabuljim u deku, gledam Girls i jedem ogromne količine čokolade. Jesam li normalna?

I da, zašto muški spikeri ne mogu čitati reklame za uloške?

No, iako još uvijek živimo u svijetu u kojem je menstruacija prljava riječ, a menstrualna krv nepojmljiva (u crvenoj boji), pojavila se jedna iskrena reklama u kojoj se žene bave svakojakim aktivnostima, pri kojima se ozljeđuju i… wait for it, krvare CRVENOM krvlju.

Agencija AMV BBDO je za Bodyform-ovu kampanju Red.fit kreirala reklamu nad kojom ćete se definitivno zamisliti i nakon koje ćete, ako kojim slučajem već niste, zasigurno postati kritičnije prema dosadašnjim reklama za higijenske uloške i tampone.

Umjesto, eksplicitnoga reklamiranja svog proizvoda sa već ustaljenom plavom tekućinom, ova reklama završava s rečenicom: „No blood should hold us back.“

Uistinu, krv nas ne bi trebala zaustaviti, kao što nije ni brojne sportašice, balerine i druge žene, koje se svakodnevno susreću s vlastitom krvlju, bilo pri ozljedama ili tijekom menstrualnog ciklusa. Ova reklama demistificira edenski svijet ‘ženskoga’ artikla, u kojemu su žene prikazane u stereotipnim aktivnostima, prihvatljivim za tzv. nježni spol kojega tijekom ciklusa najviše mori hoće li moći nositi ultra kratku suknju i u istoj plesati. Budimo realnie, razne stvari muče razne žene. Zanimljivo je u reklami i to, da su žene prikazane kako se bave tzv. muškim sportovima, poput nogometa i boksa.

Poruka je jasna, žene se trebaju baviti onime čime žele, a pri tome ih nitko ne bi smio zaustaviti. Reklama je vrlo aktualna i s obzirom na početak Olimpijskih igara. Nažalost, pojedine zemlje i dalje ne dopuštaju ženama nastup na igrama. No, iako su pravila rodne segregacije u Saudijskoj Arabiji vrlo striktna, ove godine će za tu zemlju nastupiti četiri sportašice, što je definitivno korak naprijed.

https://www.youtube.com/watch?v=8Q1GVOYIcKc


Povezano