Objavljeno

Ženski koledž otkazao ‘Vaginine monologe’ jer nisu dovoljno feministički

Mount Holyoke College, ženski koledž u Massachusettsu, ove će godine prestati s tradicionalnom godišnjom produkcijom Vagininih monologa, jer, kako kažu, isključuje transrodne studente/ice.

Predstava se diljem zemlje tradicionalno održavala svakog Valentinova, s ciljem podizanja svijesti o nasilju utemeljenom na rodnim razlikama, a predstavnica dramske skupine fakulteta, Erin Murphy, pojasnila je zašto su odlučili prekinuti kontinuitet .

„U svojoj srži, predstava nudi vrlo usku perspektivu onoga što znači biti žena… Rod je široko i raznoliko iskustvo, pojedinca/ku ne možete reducirati na biološke ili anatomske razlike, zbog čega je mnogima od nas koje su sudjelovale u izvedbi predstave postalo izrazito neugodno prezentirati materijal koji je redukcionistički i ekskluzivan”.“

Zamjenska će predstava biti trans inkluzivna, te ispraviti i probleme koji se tiču rase, spola i klase, a također su bili prisutni u Vagininim monolozima. Nova produkcija ‘studentskih monologa’ bit će bliža klasičnijim feminističkim izvedbama, a održat će se u suradnji s brojnim zdravstvenim edukatorima, studentskom skupinom koja osigurava edukaciju i održava studentske radionice.

Stavovi studenata o ukidanju predstave su podijeljeni; neki su izrazili negodovanje, dok su drugi pozdravili odluku uz oštre kritike spomenutih nedostataka.

Na kraju spomenimo da je koledž proširio svoju definiciju žene najavivši da će s novim upisnim ciklusom 2015. početi primati sve osobe koje se identificiraju kao žene. [A.P.] CampusReform


Povezano