Objavljeno

Drag studiji na britanskom sveučilištu

Sveučilište Edge Hill u blizini Liverpoola bit će prva britanska akademska institucija koja će svojim studentima ponuditi priliku da uče o drag kulturi, prenosi Dazed.

Program je dostupan studentima 3. godine studija izvedbenih umjetnosti, a sastoji se od niza tema o drag izvedbama, kostimima, lip-syncu i korištenju humora, koje će biti poduprte širim teorijama o seksualnosti, performansu, gej i lezbijskom teatru, transrodnim identitetima, dragu, HIV/AIDS-u i aktivizmu, o čemu više piše Liverpool Echo.

“Unatoč činjenici da izvođači koriste drag od Shakespeareova vremena, ovaj je program jedinstven u istraživanju granica roda i izvedbe”, kaže predavač Mark Edward.

“Kao dio preddiplomskog studija, program istražuje drag kao izvedbenu umjetnost camp stila, no bavi se i rodnom, feminističkom i queer teorijom te društvenim i političkim implikacijama roda u umjetnosti.

Dragu kao izvedbenoj umjetničkoj formi u posljednjem je desetljeću pala popularnost, no iz nje još izviru novi i uzbudljivi oblici što ovaj akademski program čini još relevantnijim za izvedbene kontekste. Drag studiji nisu samo perike, šminka i potpetice!”, zaključuje Edward. [L.P.]


Povezano