Objavljeno

Od 555 načelnika i gradonačelnika samo 7 posto žene

Gdje je vlast – nema žena, da se zaključiti prema podatcima o rodnoj statistici izabranih lokalnih kandidata koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Od 20 županija samo jedna – Sisačko-moslavačka ima županicu, od 555 gradova i općina samo 39 vode žene, tek petina mjesta u županijama i u zagrebačkoj Gradskoj skupštini pripala je vijećnicama.

Od 555 izabranih gradonačelnika i načelnika njih 516 ili gotovo 93 posto su muškarci, žena je samo 39, ili sedam posto.

Na vrhu po broju gradonačelnica i načelnica su Zagrebačka i Primorsko-goranska županija. U pet od 34 jednice Zagrebačke županije “šefice” su žene – u općinama Gradecu, Jakovlju; Mariji Gorici, Pušći i Rakovcu. Od 36 gradova i općina Primorsko-goranske županije šest vode žene: gradove Kraljevicu i Rab te općine Kostrenu, Omišalj, Viškovo i Vrbnik.

Zanemariv je to porast u odnosu prema lokalnim izborima 2009., kada ih je bilo 4,9 posto, ocijenila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Zastupljenost žena, makar i sporo, povećava se zbog više razloga istodobno, tumači pravobraniteljica.

Jedan je razlog obveza poštovanja kvota prema Zakonu o ravnopravnosti spolova, ali i promicanje načela ravnopravnosti, od samih političarki u njihovim strankama do kampanja organizacija civilnog društva i zauzimanja povjerenstava za ravnopravnost spolova na lokalnoj razini, te nacionalnih institucionalnih mehanizama.

Ljubičić naglašava kako kandidacijske liste još ne znače da će biti i više žena u političkom životu jer njihov izbor ovisi o mjestu na kojem su na listama.

Ljubičić podsjeća da je zato prije raspisivanja lokalnih izbora izravno pozvala sve stranke (144 su registrirane) da se, osim poštovanja kvota, koriste i tzv. par-nepar modelom prema kojemu bi svaka druga osoba na listi bila suprotnog spola.

Time bi se učinkovito osigurala minimalna zastupljenost osoba oba spola od 40 posto i tako potpuno ispunilo načelo ravnopravnosti spolova na temelju zakona, naglašava za Hinu pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Novi List…


Povezano