Objavljeno

Obrani pravo na izbor: Nećemo stajati po strani i gledati kako nam oduzimaju prava

Oko petsto prosvjednica i prosvjednika danas je s protestnog skupa Obrani pravo na izbor odlučno poručilo kako neće dopustiti da se različitim zakulisnim igrama oduzme ženama pravo da same odlučuju o svojim životima.

Naime, pod krinkom „zaštite života, obitelji i obiteljskih vrijednosti, te promicanja demografskog napretka i razvitka Republike Hrvatske“, danas je održan marš neokonzervativnih inicijativa ‘Hod za život’ koji ima samo jedan cilj: oduzeti ženi pravo da sama odlučuje o svom životu, no svi oni okupljeni na Strossmayerovom trgu branili su danas pravo žena na izbor.

Prosvjednici i prosvjednice upozorili/e su kako svaka inicijativa koja želi ograničiti pravo žena na autonomno i slobodno raspolaganje vlastitim tijelom i donošenje odluka o vlastitom životu, ne samo da grubo napada ženu i čitavu obitelj, već pokušava transformirati društvo u cjelini, pretvarajući ga u represivno i isključivo. Posebno je problematično kada na takve neokonzervativne inicijative podupire lokalna i državna vlast.

U trenutku u kojem je povorka takozvanog Hoda za život prolazila pokraj Strossmayerovog trga, dvije su podržavateljice protestnog skupa ‘Obrani pravo na izbor’ stale ispred povorke pa je došlo je do naguravanja u kojem su privedene slikarica Dunja Janković te glazbenica Dunja Ercegović (Lovely Quinces). Nakon nekoliko sati u policijskoj postaji, obje su puštene bez prekršajne prijave.

Foto: Obrani pravo na izbor

“Fašizacija društva se kreće vrtoglavom brzinom i ja ne mogu stajati sa strane i gledati kako se to događa. Moja je reakcija bila instinktivna, nisam htjela samo promatrati i zviždati. Mislim da svaki građanin i svaka građanka moraju početi djelovati i moramo biti glasniji i pružati različite vrste otpora”, nakon izlaska iz pritvora rekla je Dunja Janković.

„Svjesna sam da ljudi imaju različite svjetonazore i stavove, ali se svjetonazori Hoda za život petljaju u moj privatni život. Došla sam na protuprosvjed jer sam htjela obraniti svoje pravo da odlučujem o svom tijelu. Željela sam stati pred njih i time im poručiti da nije u redu ovo što rade“, izjavila je Dunja Ercegović.

„Oni tvrde da im je stalo do života, a zapravo su hodajuća kontradikcija jer se bore za život koji još ne postoji, a zanemaruju život koji postoji. Zanemarena su djeca s teškoćama u razvoju, zanemarena su djeca u vrtićima koja jedu samo brašno i kruh, zanemareni su roditelji koji ne mogu imati djecu, zanemarena su djeca u domovima za nezbrinutu djecu… Nije mi jasno gdje je njihova borbenost u tim slučajevima“, dodala je Ercegović.

Organizatorice prosvjednog skupa Obrani pravo na izbor oštro su osudile privođenje dviju podržavateljica prava na izbor istaknuvši kako zaštitari tzv. Hoda za život, koji su nasilno reagirali na slikaricu, glazbenicu i ostale prosvjednike/ce, nisu ni legitimirani. Ovakvo postupanje, poručuju organizatorice, najbolje oslikava fašističke tendencije u društvu.

{gallery}obrani_pravo_na_izbor{/gallery}

Foto: VoxFeminae.net / Željka Vučković

Podsjetimo, na skupu Obrani pravo na izbor, govorile su Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske, Nataša Vajagić iz Centra za građanske inicijative Poreč, Martina Horvat ispred Platforme 112, Sanja Juras ispred Lezbijske grupe Kontra, Alan Sorić iz Centra za građansku hrabrost, Sara Kekuš iz Inicijative Dobrodošli, Mia Gonan ispred Zagreb Pridea te sindikalistkinja i aktivistkinja Jagoda Milidrag Šmid. Pročitano je i pismo podrške liječnika i liječnica iz Inicijative za reguliranje prava na priziv savjesti. Glazbom su program podržale bubnjarice Drum ‘n’ bijes, Zdenka Kovačiček, Denis Katanec, U pol’ 9 kod Sabe te već spomenuta Lovely Quinces.


Povezano