Objavljeno

O spornim odredbama i procesu donošenja novog Obiteljskog zakona

Ustavni je sud ranije ovog tjedna suspendirao novi Obiteljski zakon, na snazi nepunih pet mjeseci (od 1. rujna 2014. godine), a tim je povodom pravni tim udruge B.a.B.e. jučer održao konferenciju za medije na kojoj su se članice udruge i odvjetnice obratile medijima i javnosti po pitanju nekoliko ključnih problema novog Zakona.

Podsjetimo, odluku ustavnosti tražilo je 18 različitih predlagatelja, a ova je odluka Ustavnog suda, inače najvišeg pravosudnog tijela u Republici Hrvatskoj, veliki udarac na rad predlagatelja zakona i samu ministricu socijalne politike i mladih Milanku Opačić. Obiteljski zakon jedan je od najvažnijih pravnih akata u RH, a njegove se odredbe posredno i neposredno tiču svih građanki i građana.

Udruga B.a.b.e. je, sa svojim odvjetničkim timom, tijekom izrade zakona i javne rasprave uputila više zahtjeva za ocjenom usklađenosti s Ustavom i drugim međunarodnim ugovorima. U javnu su raspravu aktivno uključene od samog početka uputivši više upozorenja predlagatelju kako se radi o loše napisanom zakonu i lošem trenutku za njegovu implementaciju u postojeći sustav.

Vlada RH je, međutim, brzopleto krenula u njegovu provedbu, navodeći pritom kao glavne razloge promjene niz presuda europskih sudova koji su ocijenili da stari zakon po određenim pitanjima ne štiti ljudska prava i interese populacije.

Stari je Obiteljski zakon, kojeg je također donijela vlast na čelu sa SDP-om 2003. godine, mogao s neznatnim promjenama biti dovoljan. Sredstva i vrijeme trebalo je uložiti u edukaciju svih sudionika u procesu da se kvalitetan zakon iz 2003. krene primjenjivati, te da se u onom segmentu u kojem nije bio prilagođen novim potpisanim konvencijama nadogradi. Predlagatelj je u više navrata govorio da se novi zakon treba donijeti zbog niza presuda europskog suda, iako je od svih samo jedna zahtijevala promjenu zakona koja je odmah učinjena, a sve ostale presude koje su okrivile RH temelje na činjenici da institucije jednostavno nisu radile svoj posao u skladu sa starim zakonom”, istaknula je Sanja Sarnavka iz udruge B.a.b.e.

Sporne odredbe i proces donošenja novog Obiteljskog zakona

Kao primjeri samo nekih od spornih ili nedorečenih odredbi novog Zakona, istaknuto je na konferenciji, su nepostojanje pravnog lijeka za brakorazvodne parnice završene sporazumno među bračnim drugovima, zatim novi pravni institut “obiteljskog doma” kojim se štiti samo mali broj djece koji odrasta unutar domova koji su bračna stečevina, ili čak bizaran primjer prema kojem novi suprug majke djeteta, u slučaju smrti prethodnog, za ostvarivanje očinstva treba imati pristanak umrle osobe.

Trenutna odluka Ustavnog suda o suspenziji broji preko 300 stranica, a čak se 130 članaka Zakona prema njoj osporava. U odluci je naglašeno da se upravo zbog navedene količine spornih članaka suspendira čitav Zakon.

U vrhuncu javne rasprave bilo je očito da postoji strahovito puno skupina zainteresiranih za novi Zakon, a susret radne skupine i zainteresiranih završio je time da je ministrica okupljenima izjavila kako se ponašaju poput djece koja nisu pročitala lektiru, dok je povodom suspenzije izjavila kako možda ima nekih protuustavnih stvari u Zakonu, ali da se to događa sa svim zakonima.

Stoga iz B.a.b.e.-a posebno ističu skandaloznost donošenja zakona i odnos radne skupine prema zainteresiranim stranama. Kako je istaknuo odvjetnički tim, niti građani niti sustav nisu pripremljeni i upoznati s provedbom starog zakona a kamoli novog. Javna rasprava okarakterizirana je tek kao formalizam dok sami novi Obiteljski zakon na nikakav način nije unaprijedio, niti hoće, živote građanki i građana.

U rijektim je slučajevima poput ovog postojao konsenzus aktivista za ljudska prava i same struke u odnosu na kritiku samog propisa. Kako su zaključile u B.a.b.e.-ma, zakon treba biti izričit, jasan i konkretan. Straha od pravnog kaosa zbog suspenzije novog Zakona nema jer se u međuvremenu primjenjuju odredbe starog Obiteljskog zakona. U međuvremenu, ističu, treba se ozbiljno zamisliti, pristupiti poslu te slušati i prihvatiti kritiku struke.

 

Piše: Marino Čajdo

Tekst je objavljen je u sklopu temata ‘Rodna prizma za ravnopravnije društvo’ koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


Povezano