Objavljeno

O budućnosti Galerije Nova i prekarnim uvjetima rada nezavisne kulture

Galerija Nova od svog osnivanja, 1975. godine, predstavlja važnu točku na karti nezavisne kulture grada Zagreba, a iako prvenstveno posvećena širenju vizualne umjetnosti, zahvaljujući mladim i ambicioznim kustosima iz kolektiva WHW, postaje prostor koji otvara vrata najrazličitijim događanjima i programima s naglaskom na kritičkom pristupu.

Budućnost Galerije Nova danas je upitna. Zbog recesije i neznanja kako njome upravljati, postoji mogućnost da galerija nakon 40 godina rada zatvori vrata.

Od početka 1990-ih Galerija Nova djeluje pod okriljem izdavačke kuće AGM, donedavno sastavnice Zagrebačkog holdinga, koja kreće u restrukturiranje. Nakon slanja obavijesti o otkazu ugovora o vođenju galerije, sredinom 2013. godine te naglog povlačenja istog, dolazi do situacije u kojoj ugovor za 2014. godinu još nije produžen.

Iako su voditelji galerije tražili očitovanje nadležnih institucija, odgovor nisu dobili. S pravom, stoga, strahuje kako će se Grad Zagreb dalje odnositi prema ovoj instituciji. „Posebno nam se čini opasnim taj diskurs krize u kojem se stalno ponavlja da se mora štedjeti na sve strane i onda ta štednja postaje vrlo sumnjivi argument da se stvari ukidaju, mijenjaju… da se ukine bilo kakav prostor odgovornosti“, ističe Sabina Sabolović, voditeljica i jedna od kustosica galerije.

Nažalost, Galerija Nova nije jedini ovakav slučaj u Zagrebu. Često se čini kako mjerodavne institucije nemaju dovoljno sluha za nezavisnu umjetnost i kulturu.

Iako Grad podržava programe manjih inicijativa, ono što nedostaje u gradskoj kulturnoj politici, je svijest o tome da su uvjeti proizvodnje u kojima mi radimo neusporedivo prekarniji, nesigurniji i nestabilniji, kaže Sabolović i nastavlja:

„Na taj način dolazi do dugoročnog iscrpljivanja, u kojem nije moguće očekivati od ljudi da svake godine iznova pokušavaju zatvoriti svoje male konstrukcije i snalaziti se u vrlo skromnim uvjetima proizvodnje. Nedostaje svijest gradske kulturne politike o tome da je potrebno pronaći način da se, kao što se po nekoj vrsti automatizma velike reprezentativne institucije štite i na neki ih se način pokušava izmaknuti iz ekonomskog parametra kao jedinog sustava vrijednosti, tako treba postaviti prema manjim institucijama i nezavisnim inicijativama te pronaći način da i one opstanu o ovim vremenima“. Kulturpunkt


Povezano