Objavljeno

WHW Akademija započinje svoju drugu godinu rada

U Zagrebu je početkom studenog s radom započelo drugo izdanje WHW Akademije, osmomjesečnog međunarodnog edukativnog programa za umjetnike i umjetnice koji su na početku razvijanja svoje prakse. Sudionici_ce u akademskoj godini 2019/20 su: Vlad Brăteanu (Bukurešt), Dante Buu (Rožaje), Tin Dožić (Zagreb), Bianca Hisse (Tromsø/São Paulo), Neža Knez (Ljubljana), Jolanta Nowaczyk (Prag/Varšava), Gaisha Madanova (Munich/Alma Ata), Ekaterina Muromtseva (Moskva), María Luisa Sanín Peña (Bogota/London) i Ivana Tkalčić (Zagreb).

Osim kustoskog kolektiva WHW, stalni profesori_ce ovogodišnjeg programa su umjetnik David Maljković i spisateljica, kustosica te urednica časopisa Artforum Kate Sutton, dok će umjetnica Sanja Iveković održavati mjesečne master classove za sudionike. Gostujući profesori_ce su turska umjetnica Banu Cennetoğlu, pokretači DAAR-a – arhitektonskog  studija i umjetničkog rezidensa smještenog u palestinskom izbjegličkom kampu Beit Sahouru – Sandi Hilal i Alessandro Petti te rumunjski umjetnik i koreograf Manuel Pelmuş koji će držati dvotjedne intenzive sa sudionicima. Tijekom godine održat će se više događanja kao što su seminari, zajedničke vođene ture, radionice, prezentacije i istraživački sastanci. Program će također obuhvaćati izložbe, performanse, predavanja i projekcije u sklopu serije javnih događanja, Večeri s WHW Akademijom.

WHW Akademija je besplatni studijski program koji zagovara učenja kroz rad te potiče dijaloški obrazovni proces koji sudionike ohrabruje da aktivno zajednički produciraju kritički sadržaj stavljajući naglasak na kolektivno učenje. WHW Akademija 2019/20 istražit će širok raspon tema i formi vezanih za pitanja performativnosti i pokreta u kontekstu izložbe. Fokus je također na ideji periferije, te istraživanju kako ona utječe na umjetničku produkciju i kako je strukturira zahtijevajući od umjetnika koji rade s ograničenim resursima i infrastrukturom agilnost i prilagodljivost.

Ovogodišnji program WHW Akademije obuhvaća suradnju s različitim institucijama i hibridnim prostorima u Zagrebu i izvan njega, među kojima su i GMK u Zagrebu te Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

WHW Akademija realizira se u partnerstvu s kolekcijom Kontakt, čiji je fokus na eksperimentalnoj i neo-avangardnoj umjetnosti centralne, istočne i jugoistočne Europe od kasnih 1950-ih do danas. Dio programa realizira se u sklopu dvogodišnjeg suradničkog projekta Education from Below osmišljenog u suradnji s The Rijksakademie van beeldende kunsten, Amsterdam i muzejom MACBA, Barcelona.

WHW Akademija realizira se uz podršku kolekcije Kontakt / ERSTE Fondacije i Foundation for Arts Initiatives.

Program također podržavaju: Program Kreativna Europa Europske unije

Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba


Povezano