Objavljeno

Kustoski kolektiv WHW bira koncepciju Istanbulskog bijenalea 2009.

Istanbulski bijenale svojim se nekonformizmom, spremnošću na rizike i političkom relevantnošću uvrstio među najvažnije svjetske bijenalne manifestacije. Koncepciju izdanja za 2009. osmislit će kustosice Ivet Ćurlin, Ana Dević, Nataša Ilić i Sabina Sabolović, koje čine kolektiv WHW.

Odlučio je tako ovih dana savjet sastavljen od uglednih međunarodnih stručnjaka za suvremenu umjetnost. Ivet Ćurlin, Ana Dević, Nataša Ilić i Sabina Sabolović postat će tako prve hrvatske kustosice koje će koncipirati i organizirati ovu likovnu manifestaciju od iznimnog međunarodnog umjetničkog značaja.

“Za osmišljavanje ovakvih umjetničkih manifestacija ne možete se sami prijaviti; umjesto toga, postoji savjet koji sam predlaže kustose, a stručnjaci koji ga sačinjavaju dodijelili su nam ovu značajnu ulogu na temelju praćenja naših međunarodnih projekata i našeg zagrebačkog programa s kojim su dobro upoznati, s obzirom na to da su mnogi od njih gostovali u Zagrebu i pogledali naše izložbe”,

kaže Sabina Sabolović.

Kvalitetna manifestacija

Proces koncipiranja je na samom početku, ali sasvim sigurno ćemo predstaviti one umjetnike s kojima smo kroz zajednički rad ostvarili intenzivan dijalog. No, ono što je daleko važnije jest činjenica da ćemo dobiti priliku i sredstva za opsežno istraživanje, istaknula je Sabolović.

Savjet koji je izabrao WHW činili su među ostalima Charles Esche, direktor nizozemskog muzeja Van Abbe, Zdenka Badovinac, direktorica ljubljanske Moderne galerije, Hou Manri, kustos posljednjeg bijenala i Vasf Kortun, međunarodno najpoznatiji turski kustos.

Istanbulski bijenale osnovan je prije 21 godinu, a organizira ga istanbulska fondacija za kulturu i umjetnost. Afirmirajući umjetnike ne samo iz svjetskih umjetničkih središta, nego i iz rubnih područja, svojim se nekonformizmom, spremnošću na rizike i političkom relevantnošću taj bijenale uvrstio među najvažnije svjetske manifestacije takve vrste.

Do sada su kustosi bili međunarodno poznati Hou Hanru, Charles Esche, Vasif Kortun, Dan Cameron, Rosa Martinez, Rene Block, Yuko Hasegawa, a od hrvatskih umjetnika predstavili su se Goran Petercol, Andreja Kulunčić, David Maljković i Sanja Iveković.

Tema u listopadu

Posljednjih godina ugled manifestacije u svjetskim krugovima suvremene umjetnosti kontinuirano raste, bijenale posjećuje širok krug profesionalaca, a kritički tekstovi o njemu objavljuju se u najvažnijim međunarodnim časopisima kao što su Artforum, Frieze, Flash Art, Springerin, Afterall, Art Today, Parkett.

Važan dio koncepcije je i izbor lokacije: manifestacija se do sada održavala u različitim prostorima, od povijesnih lokacija, kao što su Aja Sofija ili Bazilika Cisterna, do banaka, brodogradilišta i napuštene tvorničke arhitekture.

Kustoski će kolektiv WHW u povodu bijenala biti i urednik opsežnog kataloga te vodiča kroz izložbu. Temu, naslov i lokacije 11. istanbulskog bijenala te dio liste umjetnika, WHW će objaviti u listopadu 2008. Tada će također biti objavljen i međunarodni javni natječaj za projekte.


Tekst je izvorno objavljen u Glasu Istre.


Povezano