Objavljeno

Novinarka ‘Dela’ na sudu zbog razotkrivanja aktivnosti ‘slovenskih neonacista’

Pred sudom u Ljubljani u ponedjeljak je započelo suđenje novinarki Dela Anuški Delić i bivšem direktoru državne obavještajne službe, a državno odvjetništvo ih tereti da su štetili sigurnosti države, nakon što su se osjetljivi podaci o navodnom djelovanju ekstremističkih političkih skupina u Sloveniji pojavili u medijima krajem 2011. i početkom 2012. godine, prenosi Jutarnji list.

Delić je pred sudom negirala navode iz optužnice prema kojima je podatke za seriju svojih članaka o desnom ekstremizmu koje je objavio vodeći slovenski dnevnik dobila na protupravan način, uvidom u službene dokumente obavještajne agencije SOVA. Rekla je kako je do tih podataka došla uobičajenim novinarskim metodama, ali da ne želi otkriti svoje novinarske izvore.

“Svoje izvore ne namjeravam otkriti, a riječ je o političkom procesu kojim se žele ograničiti sloboda medija i rad novinara”, izjavila je za ljubljansko Delo.

Kako kaže, protiv nje je pokrenut “groteskni” sudski proces koji je politički motiviran jer je tijekom svog novinarskog istraživanja o aktivnostima “slovenskih neonacista” došla do zaključka da se takvo djelovanje minorizira iako se njegovi pojedini pripadnici “infiltriraju” u vojsku i policiju preko jedne političke stranke.

Slovenija nije imala hrabrosti da zabrani djelovanje slovenskog ogranka međunarodne udruge Blood&Honour iako je to desna i ekstremistička, čak i “neonacistička” organizacija, budući da negira holokaust i zagovara supremaciju bijele rase, a posebno je opasna jer u svoje redove privlači mlade ljude koje se regrutira pod firmom “lažnog domoljublja”, kazala je.

Novinarka tvrdi da je prijavu protiv nje i bivšeg direktora obavještajne agencije SOVA Sebastjana Selana podnio Selanov nasljednik na mjestu direktora agencije, Damir Crnčec, inače član Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše nakon što je Janša 2012. postao premijerom.

“Radi se o osveti jer sam otkrila tamnu stranu velike političke stranke i to u vrijeme pred izbore”, rekla je Delić, dodavši da se radi o Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše.

Optuženi Selan, bivši direktor obavještajne agencije, izjavio je da se ne osjeća krivim i da je u medije informacija o izvještaju te ustanove o desnom ekstremizmu mogla doći i iz drugih izvora, a ne nužno uvidom u službene dokumente.

Suđenje će se nastaviti, a odvjetnici optuženih Delić i Selana zahtijevali su da se na idućim ročištima ispitaju i bivši najviši državni dužnosnici, uključujući nekadašnjeg predsjednika države Danila Tuerka i bivšeg premijera Boruta Pahora koji su imali uvid u tajne spise SOVA-e o desnom ekstremizmu.

Podsjetimo da je prošlog tjedna ugrožavanju medijskih sloboda svjedočila i redakcija portala Klix.ba u Sarajevu čije su prostorije radi istrage zbog tajnog audio snimka koji ukazuje na kupovinu glasova u Republici Srpskoj pretresli pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i MUP-a Republike Srpske.

Mediacentar Sarajevo se pridružio kolegama/icama iz cijele Bosne i Hercegovine u izražavanju svoje podrške redakciji Klix-a izjavom direktora Bore Kontića: “Ovo što se danas dogodilo redakciji Klix-a je krajnje opasna praksa koja može imati velike posljedice za ukupnu demokraciju u BiH. Uvesti policiju u redakciju jednog medija i tražiti od njih da kažu izvor svoje vijesti jest isto što i tražiti od države da popusti pred ucjenom moćnih“.


Povezano