Objavljeno

Novi Zeland omogućio plaćeni dopust nakon spontanog pobačaja

Foto: Ben White / Unsplash

Parlament Novog Zelanda jednoglasno je izglasao da se majkama i njihovim partnerima daju tri dana dopusta zbog spontanog pobačaja ili mrtvorođenog djeteta, javlja The New York Times.

Poslodavci na Novom Zelandu dosad su morali omogućiti plaćeni dopust u slučaju mrtvorođenja (kada je fetus izgubljen nakon 20 ili više tjedana). Novi zakon obuhvatit će gubitak trudnoće u bilo kojem stadiju trudnoće, a očekuje se da će stupiti na snagu za nekoliko tjedana.

U Novom Zelandu godišnje ima između 6 000 i 12 000 spontanih pobačaja i mrtvorođenja, a velika većina ih se dogodi između 12. i 14. tjedna

Međutim, zakon se neće odnositi na prekid trudnoće na zahtjev (Novi Zeland je tek prošle godine dekriminalizirao pobačaj).

Ginny Andersen, zastupnica Laburista u parlamentu, koja je sudjelovala u kreiranju zakona, rekla je da će roditeljima omogućiti da se pomire sa svojim gubitkom bez da za to moraju koristiti bolovanje.

Za taj gubitak treba vremena – vremena da se oporavimo fizički i mentalno, vrijeme za oporavak s partnerom,” izjavila je Andersen.

Usporedbe radi, Australke koje dožive spontani pobačaj nakon 12. tjedna imaju pravo na neplaćeni dopust, dok Velika Britanija omogućuje plaćeni dopust roditeljima koji su izgubili dijete nakon 24. tjedna trudnoće.


Povezano