Objavljeno

Novi Zeland će kažnjavati prisilu na tzv. konverzivnu terapiju

Foto: Le Loi, Wikimedia Commons

Novozelandski parlament je 15. veljače gotovo jednoglasno usvojio zakon kojim se zabranjuju postupci namijenjeni nasilnoj promjeni seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili rodnog izražavanja, poznati pod nazivom “konverzivna terapija”.

Prijedlog zakona, koji je Vlada predstavila prošle godine, usvojen je sa 112 glasova za i osam glasova protiv.

Kaznenim će se djelom smatrati bilo kakva praksa “konverzije” djeteta ili osobe mlađe od 18 godina, kao i osobe sa smanjenom sposobnošću odlučivanja. Za takva će dijela počiniteljima prijetiti kazna do tri godine zatvora. Kažnjivo će biti i obavljanje postupaka konverzije bez obzira na dob ako su ti postupci prouzročili ozbiljnu štetu, a u kojem slučaju počinitelji mogu dobiti kaznu zatvora u trajanju do pet godina.

Ovo je sjajan dan za zajednice duginih boja na Novom Zelandu“, rekao je ministar pravosuđa Kris Faafoi. “Ovakve prakse nemaju mjesto u modernom Novom Zelandu.”

Vlada je istaknula kako tzv. konverzivna terapija ne samo što nije djelotvorna, već je i višestruko diskreditirana i štetna po osobe koje su joj podvrgnute. Zakonodavstvo također štiti pravo na izražavanje mišljenja, uvjerenja ili principa koji nemaju namjeru promijeniti ili potisnuti nečiju seksualnu orijentaciju, rodni identitet ili rodno izražavanje.

Vlada je priopćila da je primila gotovo 107 tisuća javnih podnesaka vezanih uz ovaj zakon, što je najveći broj ikad zaprimljenih komentara o bilo kojem zakonu.

Ukidanje “konverzivne terapije” bilo je jedno od predizbornih obećanja novozelandske premijerke Jacinde Ardern kada je prošle godine izabrana za drugi mandat. [K.D.] Reuters


Povezano