Objavljeno

Novi projekt slavi doprinos žena rock’n’rollu

Sparkle Moore

“Djevojke ne mogu pjevati rock’n’roll. To je naprosto predivlje za pjevačice.” (pop pjevačica Connie Francis, 1958.)

„Šezdeset godina se tvrdilo kako žene nisu stvarale rock & roll glazbu 1950-ih godina“, piše Leah Branstetter, doktorska kandidatkinja iz muzikologije na Sveučilištu Case Western Reserve. Općeprihvaćena je činjenica da su Chuck Berry, Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Little Richard, Buddy Holly i njihovi slavni suvremenici izumili glazbu te da su žene igrale pasivne uloge kao obožavateljice, članice publike u studiju, grupiji, personifikacije automobila i gitara…

Kako bi rasvjetlila ulogu žena u povijesti rock & rolla, Branstetter je pokrenula projekt Women in Rock and Roll’s First Wave koji uključuje biografije, intervjue, plejliste…

Realnost je da su stotine – ili možda čak tisuće – žena i djevojaka izvodile rock & roll ranijih godina. A mnoge druge su sudjelovale na različite načine: pišući pjesme, posjedujući ili radeći za izdavačke kuće, radeći kao glazbenice na turnejama, dizajnirajući scensku odjeću, plešući, itd… Ženske karijere nisu uvijek nalikovale karijerama njihovih poznatih kolega. Neke slavne izvođačice su bile prepoznate kao zvijezde diljem čitave zemlje, dok su neke imale više regionalnog utjecaja ili u jednom manjem klubu. Neke su dospjele na slavne pop liste, ali više ih je imalo više utjecaja putem nastupa uživo. Divljačko ponašanje figura poput Jerryja Leea Lewisa ili Little Richarda počelo se pojavljivati kod nekih žena kroz nastupe na pozornici – ali to nije predstavljalo jedini način da se pokaže pobunjenički karakter. Druge su također pronašle vlastite revolucionarne načine i metode,” objašnjava Branstetter na svojoj stranici.

Njezin projekt je digitalna disertacija i pokriva stotine glazbenica iz toga perioda, a radi se samo o djeliću imena koja je otkrila kroz svoje istraživanje. Neke od žena nikada nisu bile osobito poznate. Mnoge su bile ostvarene zvijezde prije fenomena ženskih grupa šezdesetih godina, a nastavile su nastupati u 21. stoljeću.

Upoznajte rockerice poput Sparkle Moore, rođene u Omahi u Nebraski, koja je inspirirana Billom Haleyjem sredinom pedesetih svirala rockabilly u svom rodnom gradu, a zatim je imala turneju diljem SAD-a. Do 1957. napisala je oko 40 pjesama. Neki su je uspoređivali s Jamesom Deanom i Elvisom Presleyjem. Moore je još uvijek omiljena među fanovima rockabillyja, primljena je u Iowa Rock and Roll Hall of Fame, a 2010. izdala je novi album Spark-a-Billy.

U bazi se našla i Lillie Bryant iz dua Billie & Lillie čiji su R&B zvukovi i imidž odgovarali ranim rock & roll fanovima, promotorima i zvijezdama. Bryant je počela pjevati u crkvi sa 14 godina i nastupati po klubovima u New Yorku još kao tinejdžerka. Tamo je upoznala 15 godina starijeg Billija Forda iz benda Thunderbirds te su počeli nastupati zajedno. Bili su na turneji s Chuckom Berryjem i Frankijem Lymonom te nastupili kod legendarnog promotora rock’n’rolla, DJ-a Alana Freeda. Bryant još i danas nastupa u svojem rodnom gradu Newburghu.

Projekt Women in Rock and Roll’s First Wave još uvijek je u procesu nastajanja, zato preporučujemo da ga pratite i saznate nešto novo o doprinosu žena rock glazbi.

Izvor: Open Culture

Prevela i prilagodila: Tara Gudović


Povezano