Objavljeno

Novi oblik pomoći žrtvama obiteljskog nasilja u Velikoj Britaniji

Women’s Aid, britanska organizacija koja pomaže ženama žrtvama obiteljskog nasilja, osmislila je novi način za pomoć svima koje su zatočene u nasilnim vezama. U sklopu nove metode riješavanja ovog problema, frizeri/ke, svećenici, pa čak i predstavnici/e Avona bit će regrutirani i obučeni za prepoznavanje mogućih žrtava obiteljskog nasilja.

Spomenuta zanimanja odabrana su jer se radi o osobama koje su uključene u zajednicu i u poziciji su približiti se žrtvama te ponuditi pomoć. Oni/e koji se odluče uključiti u program pratit će znakove obiteljskog nasilja, poput ne-fizičkih oblika kontrole, a ako vjeruju da je netko u opasnosti, osobi će ponuditi savjet i uputiti ju na dostupne lokalne službe za pomoć.

Program je startao u srijedu te će se za početak provoditi u tri područja u Engleskoj i Walesu, s ciljem da se proširi širom države, kako bi se žrtve obiteljskog nasilja identificiralo i iz nasilnog odnosa izvuklo u ranoj fazi. Ideja za projekt dolazi od samih žrtava koje su ispričale da su ljudi u lokalnoj zajednici često propuštali prilike da im pomognu.

Mnoge žene godinama žive s nasiljem i često se obrate nekome u lokalnoj zajednici prije nego potraže pomoć, no imaju malo prilika kako bi nekome ispričale situaciju u kojoj se nalaze zbog čega je važno da ukoliko se takva prilika pojavi, dobiju adekvatnu podršku i pomoć, kazala je izvršna direktorica Women’s Aida Polly Neate. [Ž.V.] TheGuardian


Povezano