Objavljeno

Lezbijski par iznio istu trudnoću u revolucionarnom pothvatu umjetne oplodnje

Dvije vjenčane lezbijke iznijele su istu trudnoću prije no što je jedna od njih rodila zajedničko dijete. Prema podacima koji se nalaze na internetu, riječ je o prvoj takvoj medicinski potpomognutoj oplodnji u povijesti čovječanstva.

Ashleigh i Bliss Coulter, koje žive u Dallasu, Texas, koristile su inovativnu proceduru prilikom koje je Bliss (36) nosila embrij prvih pet dana od njegove oplodnje prije no što je njezina partnerica Ashleigh (28) impregnirana s istim embrijem. Njihov sin, Stetson Coulter, došao je zdrav na svijet u lipnju ove godine.

Liječnica Kathy Doody, specijalistkinja za medicinski potpomognutu oplodnju u Klinici za plodnost u Bedfordu, sa svojim suprugom i kolegom Kevinom Doodyjem te kanadskim znanstvenikom Jasonom Broomeom razvila je INVOcell, uređaj koji je omogućio ovaj revolucionarni podvig.

U razgovoru za PinkNews Doody je objasnila kako je INVOcell „spremnik veličine plutenog čepa za šampanjac, napravljen od polistirena“ koji se može napuniti jajnom stanicom i sjemenom te zatim staviti u vaginu, koja ima savršene uvjete za oplodnju. Nakon što je jajna stanica oplođena u Blissinom tijelu i ondje provela pet dana, uređaj je uklonjen, a ebrij smrznut. Liječnici su zatim čekali pravo vrijeme kako bi embrij stavili u Ashleigh.

„Laboratorij osigurava statički postavljenu temperaturu i atmosferu, s odgovarajućim razinama PH i ugljičnog dioksida,“ kazala je Doody, koja se ovim poslom bavi već 29 godina.

Ljudi to prirodno čine svakoga dana, s jetrom, bubrezima i plućima! Ispostavilo se da vagina nudi savršene uvjete za transplantaciju.“

„Ovaj koncept nije neobičan, samo je razlika u tome što se jajne stanice obično stavljaju u Petrijevu zdjelicu. U ovom slučaju magija se dogodila u tijelu.“

Ashleigh i Bliss Coulter s liječnicom Kathy Doody

U usporebi s uobičajenom procedurom medicinski potpomognute oplodnje, postoji rizik od odbacivanja uređaja – iako nitko do sada nije prijavio njegov gubitak, navodi Doody. Također je povećan i rizik od prijenosa ‘abnormalnog embrija’ u maternicu.

Međutim, Doody je istaknula kako je ovaj proces ‘prirodniji’ jer dopušta objema partnericama da aktivno sudjeluju u trudnoći i povežu se s potencijalnim djetetom.

„Obično se događa da jedna ili obje partnerice zatrudne sa spermom istog donatora, ali ovo im omogućuje da obje budu dio istog procesa. To je nešto što heteroseksualni parovi ne mogu dijeliti. Mislim da je to nešto posebno i jako sam uzbuđena.“

Ovaj postupak ne samo da je revolucionaran, već je i mnogo jeftiniji od uobičajenih alternativa.

„Uobičajeni postupak medicinski potpomognute oplodnje obično košta od 15 do 20 tisuća dolara. Naši postupci koštaju oko osam tisuća dolara,“ kazala je Doody.

„Naš cilj bio je medicinski potpomognutu oplodnju učiniti financijski pristupačnijom – prepoloviti njezinu cijenu, jer je najveća prepreka je upravo financijska, ali i geografska nedostupnost. U SAD-u mnogi parovi koji žele umjetnu oplodnju to si ne mogu priuštiti. U Texasu je 15 do 20 posto parova koji imaju pravo na umjetnu oplodnju. Texas je ogromna država, ali što ako ne žive blizu Texasa ili ako žive u državi koja nema kliniku za medicinski potpomognutu oplodnju? Ovo će parovima povećati šanse za dobivanjem djece, a to je srž našeg posla.“

Od kada je Stetson rođen, još jedan je lezbijski par, koji živi na sjeveru Texasa, uz pomoć ovog uređaja dobio dijete u rujnu ove godine. Doody je kazala kako ne postoji razlog da ova vrsta trudnoće ne postane učestala i u ostatku svijeta.

„Za pet godina će INVOcell biti puno rasprostranjeniji,“ predviđa Doody. „Predstavnici i predstavnice klinika diljem SAD-a, uključujući Havaje, ali i Hong Kong, došli su naučiti nešto od nas. Moj muž je već putovao u Nigeriju, Ugandu i Keniju kako bi ljude upoznao s ovim uređaje. Postoji velik potencijal da se u idućih nekoliko godina raširi diljem svijeta.“ [E.H.]


Povezano