Objavljeno

Slovenska istraživačica razvila metodu predviđanja nuspojava kombinacija lijekova

Slovenska istraživačica Marinka Žitnik s američkog Sveučilišta Stanford razvila je prvu računalnu metodu koja strojnim učenjem i analizom velike količine podataka omogućuje predviđanje nuspojava kombinacije različitih lijekova.

“Nove tehnologije mijenjaju medicinu i omogućuju potpuno drugačiji uvid u ljudsko tijelo, zdravlje i bolesti,” kazala je Žitnik. Te tehnologije generiraju ogromne količine podataka, što nudi nove mogućnosti za medicinu, ali i predstavlja veliki izazov za istraživače/ice. Od 2020. nadalje, količina medicinskih podataka udvostručit će se svaka 73 dana i zato nam trebaju računalni pristupi i analize koje će omogućiti otkrivanje zanimljivih uzoraka u tim podacima.

Na istraživanje nuspojava lijekova potaknula su je dva aspekta, pojašnjava. Prvi je činjenica da gotovo polovica stanovništva SAD-a starija od 65 godina uzima barem pet lijekova na recept, a pojedini pacijenti uzimaju i do 20 lijekova.

“Ljudi često imaju više bolesti istovremeno ili kompleksno zdravstveno stanje, zbog čega liječnici/e propisuju nekoliko lijekova. Tako dolazi do neželjenih nuspojava, koje pak zahtijevaju nove lijekove, i tako se vrtimo u začaranom krugu.” Drugi aspekt je financijske prirode: procjenjuje se da se u SAD-u godišnje potroši oko 177 milijardi dolara na tretiranje neželjenih nuspojava lijekova. “Cilj je smanjiti broj lijekova koje pacijent uzima – zbog dobrobiti pacijenta samog, ali i zbog troška za zdravstveni sustav,” rekla je Žitnik.

Koristeći ovu metodu istraživači/ce mogu testirati različite kombinacije lijekova te ustanoviti jesu li štetne, kakve nuspojave imaju i kakva je vjerojatnost da će zajedno izazvati određene neželjene posljedice. Metoda također omogućuje predviđanje novih upotreba postojećih lijekova, ali i nuspojave lijekova koji se još razvijaju.

Žitnik objašnjava da se metoda trenutno testira u nekoliko bolnica kako bi se provjerila njezina primjena u praksi. Cilj je razviti alat koji će moći koristiti i istraživači/ce, ali i sami liječnici i liječnice. RTVSLO/24ur


Povezano