Objavljeno

Nove smjene u medijima: Rajka Rusan više nije urednica HRT-HR3, a Đurđica Klancir Tportala

Foto: tportal

Unatoč upozorenjima Europske unije i OESS-a te reakcijama stranih diplomata zabrinutih za slobodu medija u Hrvatskoj, HDZ nastavlja s realizacijom najavljene nove kulturne paradigme, s tim da na udaru nisu više samo javni, nego i privatni (korporativni) mediji.

Naime, Treći program Hrvatskog radija jučer je dobio novu urednicu. Rajku Rusan zamijenila je Nevenka Dujmović, koju je na prijedlog vršitelja dužnosti ravnatelja Programa Hrvatske radiotelevizije Joze Barišića, vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić imenovao vršiteljicom dužnosti glavnoga urednika Trećega programa Hrvatskoga radija.

Nevenka Dujmović rođena je 1967. godine u Zagrebu. Diplomirala je kroatistiku na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Nakon završetka studija počinje surađivati na Trećemu programu Hrvatskoga radija. Od 1997. godine stalno je zaposlena na Trećemu programu Hrvatskoga radija, a posljednjih dvadesetak godina vodi i uređuje emisiju ‘Razgovor s povodom’ te ‘Ogledi i rasprave’. Niz godina vodila je i uređivala emisiju ‘Forum’ specijalizirajući se za teme povezane s hrvatskom književnošću i jezikoslovljem. No, osim njezine službene biografije, zanimljiv je podatak da se radi o supruzi Tihomira Dujmovića, zadnje desetljeće i pol odanom hrvatskoj staroj i novoj desnici.

Druga vršiteljica dužnosti dolazi iz korporativnog svijeta, točnije Tportala. Dosadašnju glavnu urednicu i poznatu novinarku Đurđicu Klancir zamijenila je Danijela Jozić, koja je na Tportalu bila zadužena za ekonomiju.

Đurđica Klancir, dugogodišnja glavna urednica Globusa, a potom i Business.hr-a, prostor Tportala otvorila je brojnim neovisnim novinarima pretvorivši ga u prostor slobode, očito na užas vlasnika koji su je odlučili zamijeniti novinarkom koja je nakon Novog lista radila u poslovnim novinama poput Business.hr-a i Poslovnog dnevnika. U kojem smjeru će Tportal dalje ići – nadamo se da se varamo, ali teško je tako ne zaključiti – dovoljno govore naslovi poput “Poslodavci složili listu najbizarnijih nameta kojima ih država dere” ili “Reforme se neće svidjeti svima, ali su fer”, koje je već stigla potpisati novimenovana urednica.

Tportal danas se oglasio kratkom objavom kako je Đurđici Klancir istekao mandat glavne urednice te da se najnovijim kadrovskim promjenama žele još odvažnije nametnuti na hrvatskoj medijskoj sceni.

Do smjene je došlo i na Radio Sljemenu, koji je također pod kapom HRT-a. Ivanku Zorić zamijenila je Tanja Baran, koja se uglavnom, kako predvidljivo, do sada bavila tradicijskom kulturom i religijskim temama. [G.B.] Forum.tm


Povezano