Objavljeno

Nova snaga, novo vrijeme

Predsjednik HDZ-ova Odbora za zdravstvo i vodeći kandidat za ministra zdravlja (ili zdravstva) Ante Ćorušić nedavno je progovorio o nekim ključnim pitanjima zdravstvenog sustava, dotičući se pritom i onih kontroverznih tema poput pobačaja i spolnog odgoja u školama.

Kazao je da će o njegovoj potencijalnoj ulozi u novoj vladi odlučiti predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, Predsjednik MOST-a Božo Petrov i novi mandatar Tihomir Orešković, a osvrnuo i na kanadski model zdravstva o kojem je Orešković govorio. Smatra da bi po uzoru na kanadski model bilo dobro decentralizirati sustav, no da Hrvatska kao zemlja u ekonomskoj tranziciji taj model ne može preuzeti u potpunosti jer je manje socijalno osjetljiv.

Što se pobačaja tiče, Ćorušić je mišljenja da ljudski život počinje spajanjem muške i ženske spolne stanice, zbog čega je abortus dogovoreni oblik nasilnog prekidanja ljudskog života. Iako misli da zakon iz 1978., o čijoj će ustavnosti raspravljati Ustavni sud, treba mijenjati, kaže da potpuna zabrana ne dolazi u obzir.

Ranije je isticao da mu se sviđa poljski model koj pobačaju nameće zamjetna zakonska ograničenja, te da bi ženama nakon zahtjeva trebalo dati tjedan dana da o svojoj odluci razmisle i to uz pomoć stručnjaka/inja, ginekologa/inja i psihologa/inja.

Vrijedi u tom smislu spomenuti da se u Poljskoj svake godine ilegalno izvrši i do 50,000 pobačaja, a pobačaj je dozvoljen samo u slučaju dokazanog silovanja, incesta, te ukoliko je majčin život ugrožen ili su uočene ozbiljne malformacije fetusa. Ipak, nadamo se da si Hrvatska neće dozvoliti da postane poznata kao zemlja u koju se tablete za induciranje pobačaja dostavljaju dronovima (kao u Poljskoj) ili da postane jedna od zemalja čije će državljanke svoje pravo na izbor pokušati ostvariti u otvorenim vodama uz pomoć Rebecce Gomperts (Vessel).

Po pitanju spolnog odgoja u školama, za reći je imao sljedeće: „Moje dijete neće pohađati satove spolnog odgoja. Nemam ništa protiv uvođenja tog predmeta, ali sam apsolutno protiv Modula 4 koji o seksualnosti govori pod snažnim utjecajem takozvane rodne ideologije. Kao liječnik, smatram da spolni odgoj mora biti sastavni dio satova biologije.“ Iako se mnogi s njime ne bi složili, proučavajući udžbenike iz biologije došao je do zaključka da je tema ljudske seksualnosti zadovoljavajuće obrađena.

Stavovi Ante Ćorušića zanimljivi su i u kontekstu najavljenog osnivanja Ministarstva useljeništva i demografske obnove, pa se pitamo hoće li i Hrvatska u pokušaju revitalizacije nacije po uzoru na Crnu Goru majkama troje i više djece isplaćivati novčanu naknadu. Iako se ovo na prvi pogled može činiti pozitivnim pomakom, problem leži u činjenici da država naizgled podržava rađanje i pomaže ženama, a zapravo ih diskriminira, izuzima iz zajednice i zatvara u domenu kućanstva i skrbi.

Uz ovakvu institucionaliziranu podršku rađanju i majčinskoj ulozi žene te najavljenim promjena zakona o pobačaju, pitamo se što će biti od našeg prava na izbor. [Ž.V.]

Povezano