Objavljeno

Nova knjiga “Feminizam za 99%” progovara o nužnosti univerzalnog feminizma

Prošli mjesec izdavačka kuća Verso objavila je knjigu Feminism for the 99%: A Manifesto u kojoj autorice Cinzia Arruzza, Nancy Fraser i Tithi Bhattacharya (koja gostuje na ovogodišnjem Subversive Festivalu), inspirirane globalnim feminističkim valom pobune, tvrde da se feminizam ne treba fokusirati na nekolicinu žena na vodećim pozicijama i razbijanje staklenog stropa, već na veliku većinu žena koje se svakodnevno bore za nadnice dostatne za život, pristupačno stanovanje i zdravstvo, zaustavljanje klimatskih promjena…

Za njih to znači boriti se protiv kapitalizma: “Feminizam mora biti antikapitalistički, eko-socijalistički i antirasistički.”

“Ništa nam ne garantira da ćemo dokidanjem kapitalizma biti konačno slobodne kao žene, kao queer ili LGBT osobe… Ali znamo da ako ne srušimo kapitalizam, zasigurno nećemo biti slobodne. Ono što će se dogoditi je da će elitna skupina žena i LGBT osoba imati pristup mogućnostima, emancipaciji i osnaživanju, dok će svi ostali ostati u nepovoljnom položaju. Treba nam feministički pokret koji će se boriti ne samo protiv seksizma, već i unutarnjih odnosa između seksizma, kapitalizma i rasizma,” objašnjavaju autorice.

Cinzia Arruzza nedavno je bila gošća podcasta This is Hell, gdje je govorila o knjizi i mogućnosti univerzalnog feminizma. Podcast možete poslušati ovdje.


Povezano