Objavljeno

Kreativni otpori objektivizaciji žena u reklamama

Blog Sociological Images objavio je niz fotografija svojih čitatelja/ica, koje prikazuju jasan i izričit otpor javnosti prema objektivizaciji žena.

Alatne trake Photoshopa zaljepljene na jumbo plakatima H&M-a u Njemačkoj, komentari poput, ‘Ovo vrijeđa žene’i’Seksist’ispisani preko plakata koji prikazuju oskudno odjevene žene u Seattleu, kao i komentarpreko plakata u Rotterdamu, ‘Dosta mi je neprimjerenih slika’, jedni su od inspirativnih primjera otpora javnosti.

Na reklami za Special-K žitarice u Dublinu, osvanuo je tekst koji glasi: “Znam da misliš da bih trebala na dijetu, kako bi bila mršava poput tebe, ali stvar je u tome što mislim da izgledam prilično dobro, ovakva kakva sam sada. Uostalom, Special-K ima okus kartona. Stoga odjebi“.

Da otpor javnosti prema objektivizaciji žena nije prostorno ograničen, pokazuje i primjer penjanja na jumbo reklamu za pivo Prestige, na Haitiju, na kojem je ispisano ‘Ženska tijela nisu roba’.

Osim plakata, na meti su i neprimjereni oglasi poput oglašavanja različitih cijena za muško i žensko šišanje, frizerskog salona u Madisonu u državi Wisconsin.

Unatoč masovnom štetnom oglašavanju profitnih korporacija, pozitivan primjer oglašavanja plaćeni je oglas organizacije Nacionalnog informativnog centra za osobe s poremećajem u prehrani, koji su postavili kreativnu reklamu, naslova ‘Ovdje odbaci svoje probleme s težinom’, ohrabrujući time slučajne prolaznika da odbace modne časopise. [Ž.S.] TheSocietyPages


Povezano