Objavljeno

‘Not That Kind of Girl’ ili u prijevodu, ‘Drukčija od drugih’

Lena Dunham američka je spisateljica, producentica, redateljica i glumica koja još od svojih prvih radova – filmova Creative Nonfiction i Tiny Furniture pa do HBO-ove serije Girls – izvrće logiku koju dominantna kultura nameće djevojkama, a odnedavno to čini i knjigom Not That Kind of Girl: A Young Woman Tells You What She’s “Learned” koja je izašla u rujnu 2014. godine za izdavačku kuću Random House.

Žanrovski pripada upravo području “kreativne publicistike” jer iako iz izdavačko-knjižarskih potreba smješta pod memoaristiku, ona neskriveno upućuje na svoju, barem djelomičnu, fikcionalnost. Not That Kind of Girl, odnosno u prijevodu Sandre Mlađenović Drukčija od drugih, izlazi u nakladi Algoritma. 

“Dunham u knjizi, kao što je ranije učinila u svom prvom filmu Creative Nonfiction, kombinirajući autobiografske elemente s fikcionalnim, čitateljima nudi lekciju iz funkcioniranja tekstualnosti tako što se otvoreno predstavlja kao ‘nepouzdana pripovjedačica’: priznaje da dodaje izmišljene detalje gotovo svakoj priči koju priča o svojoj majci, njezina sestra tvrdi da je njihova zajednička sjećanja fabricirala kako bi impresionirala gomilu, a kasnije u knjizi otkriva da sjećanja koja ima iz ljetnog kampa imaju izvor u majčinim sjećanjima iz djetinjstva. Dunham se poigrava izvedbom vlastitog identiteta, štoviše, riječ je o dominantnom obilježju njezina dosadašnjeg rada. Svi ‘likovi’ koje je utjelovila, fikcionalni i nefikcionalni, neka su varijanta nje same”, zapisala je Maša Grdešić s Mufa u eseju netom po izlasku knjige. 

Serija Girls, čiju četvrtu sezonu upravo prikazuje HBO, brutalano je iskren i istovremeno komičan prikaz života suvremenih djevojaka koji se opire dominantnim fikcionalnim obrascima standardno rezerviranim za likove žena. [V.M.] Kulturpunkt


Povezano