Objavljeno

Noći konfrontacije vlasti i građana/ki u Makedoniji

Građanski prosvjed i press konferencija ministrice unutarnjih poslova počela je 05. svibnja u Skopju u isto vrijeme. U 18 sati veća grupa mladih ljudi počela se okupljati ispred svježe rekonstruirane barokne zgrade Vlade RM, dok se unutra Jankulovska obraćala javnosti, piše Nova TV.

Prosvjednici/e su glasno tražili ostavku, dok je ministrica novinarima objašnjavala da se to može dogoditi samo ako u makedonskom Sobranju (Saboru) netko pokrene interpelaciju.

O telefonskim razgovorima koji su istoga dana objavljeni na tiskovnoj konferenciji opozicije, a koji, prema lideru Zoranu Zaevu pokazuju kako ministrica, premijer i drugi vladini dužnosnici pokušavaju prikriti odgovornost viših instanci u slučaju smrti Martina Neškosog, ministrica je izjavila kao  su “snimci montirani, kreirani, sječeni, lijepljeni.”

Neškoski je ubijen 2011. godine u strogom centru Skopja, dok je vladajuća stranaka VMRO DPMNE na trgu slavila je pobjedu na parlamentarnim izborima, a unatoč postojanju brojnih kamera, snimke ubojstva nije bilo. Smatra se da ga je ubio pripadnik specijalnih policijskih postrojbi, a pokušaj zataškavanja slučaja, prouzrokovao je prosvjede.

Naime, dok se ministrica pokušavala obraniti od optužbi za zataškavnje ovog slučaja, prosvjednici/e su okružili/e zgradu Vlade, prekoračivši željeznu ogradu postavljenu okolo po prvi put u zadnjih nekoliko godina. Među prvima koji su prešli preko ograde bili su i majka i brat ubijenog mladića Neškoskog.

Prosvjedi su započeli mirno, mada su se građani/ke koj/e i su bili u prvim redovima žalili/e da su bili/e udarani/e pendrecima, čemu su svjedočili/e i novinari/ke redakcije Nove tv gledajući kako su starije žene i djevojke bile tučene. Prosvjednici/e su bacali/e jaja, rajčice i zelje, no pojavili su se i huligani koji su počeli bacati kamenje i staklo.

Oko 21:30 sati policija je vodenim topovima počela razbijati gomilu prosvjednika/ca, što im je nakon sat vremena i pošlo za rukom. Ali nakon toga je, kako javljaju građani/ke i nevladine organizacije, policija je pojedince/ke počela mlatiti i privoditi bez selekcije. Pripadnici specijalne policije upali su u čitaonicu Gradske knjižnice “Braća Miladinovci”, a prema svjedočenju prisutnih, to je više sličilo na upad terorističke grupe, nego policije koja ih treba štititi. Prijetili su pritvorom i krivičnim prijavama, u nevjerici kaže studentica koja se tamo zatekla.

Na društvenim mrežama prosvjede podržavaju Ljevičarski pokret ‘Solidarnost’, Studentski plenum, te Pokret za socijalu pravdu ‘Lenka’ čiji je član bio priveden, pa pušten na slobodu.

U srijedu, 06. svibnja ponovno je došlo do prosvjeda, masovnijih i organiziranijih, ovog puta ispred Sobranja (makedonski Sabor). Poučeni iskustvom, da je dan prije nekoliko huligana uspjela stvoriti tenzije, te izazvati da kordon policije da na prosvjednike/ce baci suzavac i šok bombe, preko društvenih mrežama i portala se pozivalo na nenasilje i trezvenost. Dijelili su se čak i naputci za ponašanje u slučaju izbijanja nasilja.

Kako piše plusinfo, prosvjeda je osim u Skopju, bilo i u Prilepu i Bitoli. Organizatori/ce su naučili/e lekciju i nisu dozvolili/e da zbog provokatora, navodno ubačenima od strane vlasti, dođe do povećanja tenzija i reakcije policije. Aktivistkinje su ovdje odigrale ključnu ulogu napravivši živi zid između policije i huligana, te ih nagovarale da se povuku.  

Nakon studentske blokade fakulteta i prosvjeda zbog političke kontrole medija, ovo je novi niz prosvjeda koji potresaju Makedoniju, a opozicija je za 17. svibnja najavila veliki prosvjed u Skopju. [T.B.K.]

{gallery}makedonija{/gallery}


Povezano